Now Reading:
POTRES SE NE MOŽE PREDVIDJETI: Poruka Zagrepčanima – “Izbjegavanje potresa nije rješenje, naprosto moramo naučiti živjeti s njima”
Full Article 2 minutes read

POTRES SE NE MOŽE PREDVIDJETI: Poruka Zagrepčanima – “Izbjegavanje potresa nije rješenje, naprosto moramo naučiti živjeti s njima”

Većina bi građana Zagreba voljela znati kad će sljedeći potres i koliko će biti jak. Kako ističu sami seizmolozi, “pedviđanje potresa bio je jedan od glavnih ciljeva seizmologije od njenih početaka i san većine seizmologa”. Tijekom posljednja dva stoljeća istraživani su različiti potencijalni signali koji bi mogli najaviti potresi, no do sad nije pronađen pouzdan pokazatelj nadolazećeg potresa.

Istina je, zabilježene su razne pojave koje se dogode prije potresa. Međutim, ne dogode se sve pojave prije svih potresa nego se u različitim seizmički aktivnim područjima javljaju različite prethodne pojave. Tako u područjima s većom koncentracijom plina radona može doći do povećanja njegove koncentracije prije nekih potresa, u određenim geološkim okruženjima može doći do promjene kemijskog sastava vode… I to se ne dogodi uvijek nego postoje potresi bez ikakvih „najava“, ističu.

Iako je tijekom godina uložen velik napor i novac ne bi li se pronašla dobitna formula, još uvijek nije moguće predvidjeti ili izbjeći potres.

Izbjegavanje potresa nije rješenje, naprosto moramo naučiti živjeti s njima. Ne želimo nikoga plašiti izjavama da se u Zagrebu može dogoditi i jači potres, ali toga moramo svi biti svjesni i pripremiti se u najvećoj mogućoj mjeri kako bi šteta bila što manja, ističu seizmolozi i podsjećaju na edukativne materijale Civilne zaštitne.https://zimo.dnevnik.hr/clanak/sest-mjeseci-od-potresa-sezimolozi-otkrivaju-kad-bi-zagrepcani-mogli-ponovno-mirno-spavati—622005.html

www.sjever.hr/zimo.hr 29.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.