Počela izgradnja novih uzdignutih ploha u Zaprešiću

Nakon što su se vrlo sigurnima za pješake pokazale uzdignute plohe na nekoliko frekventnih lokacija u gradu, prednost pješaka, a ujedno i njihova sigurnost, dodatno će se povećati u Ulici Matije Skurjenija kod Trga dr. Franje Tuđmana i u Ulici Zelengaj kod Srednje škole “Ban Josip Jelačić” u kojima su danas započeli radovi.

Grad je izradio Studiju sigurnosti u prometu koja je napravljena na temelju statističkih podataka Policijske postaje Zaprešić o broju nesreća unatrag nekoliko godina na svim pješačkim prijelazima na području grada. Studija je pokazala koje lokacije su najnesigurnije, kao i prometne dionice na kojima postoji velik protok vozila i ostalih sudionika u prometu.

Prometna dionica uz Trg dr. Franje Tuđmana pokazala se kao prva koju je potrebno prometno riješiti. Grad Zaprešić izradio je elaborat izgradnje uzdignutih ploha i uzdignutog raskrižja, a sve u svrhu povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, prije svega pješaka.

Izvođač radova je Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije, a ukupna vrijednost radova iznosi 330.563,13 kuna. Radovi će se odvijati u dvije faze i to zatvaranjem jedne prometne trake, dok će se promet propuštati po postavljenoj privremenoj regulaciji prometa po slobodnoj prometnoj traci. Očekivano trajanje radova je nešto više od mjesec i pol dana.

Izgradnja uzdignutih ploha je već uhodana dobra praksa kako u inozemstvu, tako i u Hrvatskoj, i jedan od efikasnih načina smirivanja prometa kojim se daje prednost pješacima nad motornim vozilima.

www.sjever.hr/zapresic.hr 29.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.