Now Reading:
Za kraj jubilarnog festivala: Predstavljena monografija „Varaždinske barokne večeri – 50 festivalskih godina”
Full Article 4 minutes read

Za kraj jubilarnog festivala: Predstavljena monografija „Varaždinske barokne večeri – 50 festivalskih godina”

Nakon niza koncerata održanih u Varaždinu i okolnim gradovima te bogatog popratnog programa, promocijom monografije „Varaždinske barokne večeri – 50 festivalskih godina” urednika mr. sc. Ernesta Fišera, danas je završeno ovogodišnje izdanje festivala barokne glazbe.

Festival je održan u nesvakidašnjim uvjetima uvjetovanim pandemijom koronavirusa, a ravnatelj VBV-a Davor Bobić nije krio oduševljenje činjenicom da je i u takvim okolnostima sve realizirano onako kako je i planirano.
-Ovogodišnje VBV su nezapamćen doseg u povijesti ovog festivala jer živimo u vremenima koja nam nisu bila sklona, vremenima velikih izazova i promjena. Ovo je podvig na koji svi moramo biti ponosni. Počašćen sam što sam bio dio ovog tima, ovog festivala. Velikih 50 godišta! Festival su stvorili ljudi prije nas i jako je bitno da znamo cijeniti naše prethodnike jer na tome se gradi tradicija, na tome se gradi kulturološka svijest jednog grada, jedne države – rekao je Bobić.

Da VBV nisu samo koncerti i popratni programi, već je to i svojevrsna ostavština nakon svakog festivala, ustvrdio je ravnatelj varaždinskog Koncertnog ureda Raymond Rojnik.
-Svih 50 godina brinemo i o notnoj arhivi, ostavštini, baštini baroka u Hrvatskoj, istraživanjima i izdavaštvu u smislu diskografije, izdavanja nota i izdavaštvu u knjigama. Jedna od njih je monografija koja obuhvaća priču o 50 godina jednog festivala, ljudima koji su radili taj festival i kojima se duboko klanjam. Uspjeli smo napraviti knjigu koja je na ponos nama i hrvatskoj kulturi, knjigu koja obuhvaća velik broj faktografija, činjenica, fotografija – kazao je Rojnik.

Da je doista riječ o opsežnom materijalu, samim time i ogromnom poslu, potvrdio je i urednik monografije Ernest Fišer.

-Pratim festival od samih početaka, prema tome i na neki način sam sam bio involviran i takvu ponudu nisam mogao odbiti, nego sam sve svoje znanje i sposobnosti uključio. Što reći o izdanju? Tko god će sljedećih 25 do 50 godina pisati o baroknim večerima, istraživati glazbenu baroknu baštinu Varaždina, Hrvatske, neće moći preskočiti tu knjigu. U njoj je zastrašujući broj podataka. U 50. godina izvedena su 952 koncerta, ali ne bilo kakva, vrhunska,. Već sam taj podatak govori o kakvom se jedinstvenom festivalu radi. Zadnjih 15 godina od kad je ravnatelj Bobić, to je povijesno osviještena barokna glazba, svira se na izvornim instrumentima i replikama i na način na koji se sviralo u baroku – rekao je Fišer.

Govoreći o pripremi monografije u kojoj je sudjelovalo više od 20 različitih suradnika koji su napisali tekstove, Fišer je kazao:
-Imate na gotovo 100 stranica diskografiju i svi programi godišnji. I svi koncerti koji su održani su opisani. Jednostavno knjiga bez koje se ne može i koja će možda na najljepši način zaokružiti 50 godina varaždinskog festivala, s tim da je upravo u toj knjizi, ovoj monografiji, jer smo prije 25 godina objavili prvu monografiju povodom srebrnog jubileja, ovaj puta naglasak na hrvatskim ansamblima, solistima i Varaždincima koji su na bilo koji način zadužili barokne večeri.

Predstavljanju monografije „Varaždinske barokne večeri – 50 festivalskih godina”, kojem su nazočili županijski i gradski dužnosnici te brojne osobe iz kulturnog i javnog života Varaždina, završena je priča o pet nevjerojatnih desetljeća barokne glazbe u Varaždinu, a tek što je jubilarno izdanje festivala privedeno kraju, Davor Bobić najavio je „početak sljedećih 50 godina”.
-Mi smo za iduću godinu napravili dvije varijante programa. Ako bude i dalje problem s Covidom, ići ćemo na susjednu državu, a to je Republika Slovenija koja isto ima što pokazati i već su poslali program. Druga je opcija Republika Irska, njihov koncept je fenomenalan, od njihovih plesnih grupa do glazbe Kelta – rekao je ravnatelj VBV-a, uz napomenu da je najbolji irski barokni orkestar dao nekoliko fenomenalnih ideja, preporuka i prijedloga za slavlje baroka u Varaždinu 2021. godine.

ak/sjever.hr

28.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.