Now Reading:
Poznati zagorski gospodarstvenik još uvijek taji hoće li njegova tvrtka sudjelovati u obnovi Zagreba???
Full Article 3 minutes read

Poznati zagorski gospodarstvenik još uvijek taji hoće li njegova tvrtka sudjelovati u obnovi Zagreba???

kamgrad

Tko će sve biti u borbi za 86 milijardi kuna za obnovu Zagreba? Razumno je pretpostaviti da će velika “državna kesa” privući brojne domaće građevinske tvrtke. Iako imamo oko 15 tisuća građevinskih tvrtki u Hrvatskoj, od divova je ostala šačica koja je uspjela preživjeti sve sektorske pošasti; recesiju, nedostatak infrastrukturnih projekata i odljev radne snage – donosi Jutarnji.hr.

Ti preživjeli se uglavnom zadnjih godina održavaju stojeći na leđima državne subvencije stambenih kredita i eksplozije izgradnje POS-ovih stanova. Lani je, usporedbe radi, ukupno izgrađeno više do 10 tisuća stanova u Hrvatskoj, porast od 20 posto u odnosu na godinu prije.

Imajući sve to na umu, može se očekivati da će obnova Zagreba biti “zlatna koka” za ozeble građevinare, posebno ako, zbog korona-krize, država zatvori pipu na subvencije i ostale infrastrukturne projekte. Kontaktirali smo stoga velike domaće građevinare, koji su se održali kroz nedaće, uključujući Kamgrad, Strabag, GIP Pionir, Radnik, Ing-grad, Mešić com, Zagrebgradnja, Lavčević, i proveli anketu: hoće li se javljati na natječaje za obnovu, koliko bi obnova, prema njihovim procjenama, mogla trajati i koji su očekivani problemi.

Mirko Habijanec, predsjednik Uprave križevačke tvrtke Radnik, zaključuje stoga da bi obnova Zagreba mogla potrajati čak dvadeset i više godina.

Riječ je o kompleksnom građevinskom poslu, razvedenom u tisuće objekata s gustom mrežom infrastrukturnih objekata i instalacija. A najveći problemi koji bi mogli usporiti obnovu Zagreba su izrada projekata i tehničke dokumentacije, kao i sporost upravnih i javnih tijela – ističe.

Inače, Habijanec se, kako nam je potvrdio, planira sa svojom tvrtkom uključiti u obnovu Zagreba. Uz vodeći Kamgrad, Radnik je jedna od bolje stojećih tvrtki na domaćem tržištu. Lani su ostvarili više od pola milijarde kuna prihoda i dobit od čak 31 milijuna kuna, a zapošljavaju i 360 radnika. Radnik je tvrtka s tradicijom od 70 godina, a proširili su se 80-ih i na njemačko građevinsko tržište. Tamo su, među ostalim, radili na jednom od najviših nebodera u Frankfurtu, tornju Messeturm od 250 metara. Njihov zadnji dogovoreni projekt u Hrvatskoj je onaj nove bjelovarske Opće bolnice vrijedan 272 milijuna kuna.

Ipak, križevački Radnik po prihodima još uvijek teško konkurira zagrebačkom Kamgradu koji je lani ostvario više od milijardu kuna prihoda i gotovo 70 milijuna kuna dobiti. Tvrtka Dragutina Kamenskog, inače jednog od izvođača rekonstrukcije remetinečkog rotora vrijedne 280 milijuna kuna, zapošljava 750 radnika, a iako smo ih upitali planiraju li i oni sudjelovati u natječajima za obnovu Zagreba, odgovore još uvijek taje.https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/u-lovu-na-86-milijardi-kuna-koje-ce-hrvatske-tvrtke-obnavljati-potresom-razruseni-zagreb-15021581

www.sjever.hr/Jutarnji.hr Foto Kamgrad 28.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.