Now Reading:
Nacionalni stožer preporučuje ugostiteljima: Stišajte glazbu u kafićima!
Full Article 2 minutes read

Nacionalni stožer preporučuje ugostiteljima: Stišajte glazbu u kafićima!

Uskoro bi glazba u kafićima, ali i svim drugim ugostiteljskim objektima, mogla biti tiša nego što je uobičajeno jer upravo će to od ugostitelja zatražiti Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na taj će se način, piše Jutarnji list, pokušati smanjiti širenje koronavirusa.

Članovi stožera, najavljeno je, uskoro kreću u razgovore s predstavnicima ugostitelja u kojem će se pokušati dogovoriti smanjenje buke u ugostiteljskim objektima, a tome bi trebalo pridonijeti i smanjenje decibela iz zvučnika što bi ‘snizilo’ ton razgovora posjetitelja, o čemu ovisi kolika će biti snaga širenja virusa.

Hladnije vrijeme sigurno će povećati broj onih koji će u kafićima i restoranima sjediti u zatvorenim prostorima u kojima je obično glasna glazba, a onda i sami gosti pojačavaju svoj govor. S obzirom na to da se virus korone širi uglavnom kapljično, dijelom i aerosolom, svako pojačavanje govora ili pak vika pomažu mu u širenju, prenosi Jutarnji.

Po hrvatskim zakonima, u ugostiteljskim objektima u kojima nije kao obveza u minimalnim uvjetima predviđena glazba, njezina buka može biti samo do 65 decibela što bi bila jačina prosječnog razgovora. Međutim, gotovo je sigurno da je glazba u kafićima ponekad i puno glasnija. Sve su to razlozi zbog kojih stožer namjerava doći do suglasja s ugostiteljima jer u konačnici to i njima samima ide u korist s obzirom na to da u slučaju da se neki kafić registrira kao žarište može se zatvoriti na neko vrijeme.

Razmišljanja stožera podupiru i istraživanja znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta po kojima primjerice smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji.
Stručnjaci upozoravaju da bi u koronavremenu, zbog prevelikog širenja kapljica s virusom, trebalo ograničiti i zborsko pjevanje, a preporučuju i tzv. tihe zone u svim zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama.

Ovdje pročitajte cijeli članak.

www.sjever.hr/jutarnji.hr

28.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.