Now Reading:
ČUDESNO VOĆE KOJEM NEMA PREMCA Sedam zdravstvenih dobrobiti grožđa
Full Article 4 minutes read

ČUDESNO VOĆE KOJEM NEMA PREMCA Sedam zdravstvenih dobrobiti grožđa

Grožđe je od davnina poznato kao hrana bogova. Primamljivog je izgleda, neodoljivog je okusa, veoma je hranjivo i izuzetno zdravo voće.

Samo se sjetite starih Rimljana kako su znali uživati. Jeli su i pili po cijele dane (oni dobrostojeći), a zdjela s grožđem nikada nije smjela biti prazna.

U bobicama grožđa kriju se vitamini A, B i C te velika količina minerala i hranjivih tvari kao što su folna kiselina, enzimi, proteini, kalcij, magnezij, kalij, mangan, fosfor….
Nećemo više nabrajati jer ste sigurno shvatili da su bobice grožđa zapravo kuglice pune zdravlja. Pa koje su još dobrobiti grožđa? Evo što piše na portalu Natura:

Grožđe čuva zdravlje kostiju

Grožđe je bogat izvor minerala i hranjivih tvari kao što su bakar, željezo i mangan – svi potrebni za razvoj i čvrstoću kostiju.
Ako ćete redovito jesti grožđe (da bar možete svaki dan) spriječit čete ili barem smanjiti probleme vezane sa starenjem, kao što su slabost kostiju, bolovi u zglobovima i osteoporoza.
Mangan je u organizmu neophodan i zbog pravilnog metabolizma, za izgradnju kostiju, vezivnog tkiva i stvaranje kolagena.

Grožđem protiv astme

Grožđe se može koristiti i kao lijek za astmu jer je grožđe poprilično vodenasto voće pa hidratizira, tj. povećava vlagu u plućima te smanjuje napadaje astme.

Jedite grožđe i pozdravite se s migrenama

Sok od grožđa je kućni lijek kojeg jednostavno morate imati kod kuće i trebali bi ga piti svako jutro! Bez da ga razrijedite vodom.
Ironično, smatra se da je koja čašica vina previše zapravo uzrok migrenama i glavoboljama. No upravo su čaša vina ili sok od grožđa najbolji lijek protiv migrene. 
Postoje mnogi razlozi zašto dolazi do migrena, npr. nedostatak sna, vremenske promjene, prehrambene navike… I vino može biti jedan od glavnih razloga za migrenu, no kako antioksidansi u vinu mogu stvoriti migrenu, tako je mogu i izliječiti

Štiti od bolesti srca

Grožđe povisuje razinu dušikovog oksida u krvi što sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. To znači da smanjuje i rizik od srčanog udara.
Osim toga, antioksidansi prisutni u grožđu mogu spriječiti oksidaciju LDL kolesterola (lošeg kolesterola) koji blokira krvne žile i među glavnim je razlozima nastanka koronarnih bolesti srca – naziv za grupu bolesti koje nastaju zbog smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije.  
Isto tako, grožđe je bogat izvor fitokemikalija bioflavonoida – skupine biljnih pigmenata koji daju grožđu njegovu jarku boju.
Dvije glavne skupine bioflavonoida su resveratrol i kvercetin koji oslobađaju tijelo od štetnih radikala, šire krvne žile, čuvaju zdravlje srca i smanjuju oštećenje stanica. 
Samo da znate… tih bioflavonoida ima i vinu

Grožđem protiv probavnih smetnji

Grožđe se kvalificira kao laksativna hrana jer kožica bobica sadrži organsku kiselinu, šećer i celulozu – tvari koje pospješuju rad crijeva i otklanjaju zatvor.
Isto tako odstranjuju suvišnu vodu iz tijela, uklanjaju štetne tvari iz organizma i vežu masne tvari na sebe, pa je grožđe je zapravo idealno za jesenske dijete!
Jedete i mršavite – kako strašno
Zbog svojih netopljivih vlakana potiče redovitu probavu, no trebali bi ga izbjegavati ako patite od proljeva. 

Grožđe tjera umor

Crveno grožđe sadrži željezo i minerale važne za stvaranje crvenih krvnih stanica pa time sprječava anemiju.
Pošto je kod anemije karakterističan nedostatak željeza, konzumacijom grožđa ćete dobiti potrebnu količinu željeza i minerala.
Nedostatak željeza isto tako može umoriti i dekoncentrirati jer je željezo esencijalni mineral koji utječe na brojne tjelesne funkcije.

Jača vid

Redovita konzumacija grožđa pozitivno utječe na zdravlje očiju jer štiti mrežnicu oka od propadanja te smanjuje rizik od nastanka žute pjege. To je najčešći uzrok sljepoće kod osoba starijih od 50 godina, a prate je zamućeni vid i iskrivljena slika.
Znanstvenici su u jednom istraživanju otkrili kako su antioksidansi u grožđu i do 50 puta jači nego u vitaminu E i 20 puta jači nego u vitaminu C. Zbog toga je grožđe izvrsna zaštita kod oštećenja retine. 
Eto, naš popis je gotov, no moramo vam reći da su ovo samo neke od pozitivnih utjecaja grožđa na zdravlje.

Ima ih još mnogo! Zato se ovog vikenda iz berbe vratite s košarom punom grožđa!

www.sjever.hr/natura.hr

27.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.