Now Reading:
VIKEND PROGNOZA Hladnije će svakako biti, a hoće li nam cijeli vikend pokvariti i kiša?
Full Article 3 minutes read

VIKEND PROGNOZA Hladnije će svakako biti, a hoće li nam cijeli vikend pokvariti i kiša?

Jesen polako pokazuje svoje pravo lice; stigle su kiše i pljuskovi, temperatura je pala, uskoro će početi padati i lišće…Vrijeme je da iz ormara izvučemo nešto topliju odjeću, a kišobran je uvijek dobro imati pri ruci.

Iako su mnogi već bili u berbama, nekima to tek predstoji ovog vikenda, pa će dobro doći informacije o vremenu, odnosno odgovor na pitanje hoće li tijekom vikenda padati kiša.
Evo što kažu u DHMZ-u:

Hrvatska danas

Danas će, najavljuju, biti promjenljivo oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima te osjetno hladnije, osobito u unutrašnjosti. Kiša će biti češća na Jadranu i u područjima uz Jadran, a popodne će je biti uglavnom u Dalmaciji, gdje je moguć poneki izraženiji pljusak.
Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjeren i jak zapadni i sjeverozapadni vjetar, na jugu i jugozapadni, a na sjevernom će dijelu nakon jugozapadnjaka uz obalu zapuhati jaka, podno Velebita i vrlo jaka bura.
Najniža jutarnja temperatura između 8 i 13, na Jadranu od 14 do 19, a najviša dnevna znatno niža od one proteklih dana – od 12 do 17, na Jadranu te u Slavoniji i Baranji između 18 i 21 °C.

Izgledi vremena

Narednih će dana biti promjenljivo te i dalje nestabilno. Povremeno kiša te pljuskovi s grmljavinom, a još će u nedjelju na Jadranu i uz njega kiša biti obilna.
Na kopnu vjetar većinom slab. Na Jadranu umjereno i jako jugo, u ponedjeljak će postupno slabjeti i okretati na jugozapadni, zatim i sjeverozapadni vjetar.
Temperatura zraka niža od prosjeka i u kopnenom dijelu Hrvatske dnevni maksimalac uglavnom neće prelaziti 17 °C, dok će na sjeveru zemlje temperatura biti i koji stupanj niža.

Biometeorološka prognoza

Subota

Premještanje frontalnog sustava iznad naše zemlje donijet će sa sobom zahlađenje, koje može biti dosta neugodno srčanim, plućnim i reumatološkim bolesnicima osobito u unutrašnjosti zemlje. Preporuča im se izbjegavati suvišne napore i prilagoditi terapiju koju inače uzimaju u dogovoru s liječnikom. Kod meteoropata su također moguće tegobe uzrokovane nepovoljnim vremenskim utjecajem, poput glavobolje, razdražljivosti, slabijeg raspoloženja i koncentracije, bolova na mjestima ranijih ozljeda i poteškoća sa snom. Uz izbjegavanje suvišnih napora, upozoravamo na adekvantu zaštitu od nižih temperatura u odnosu na prethodne dane.

Nedjelja

Iako će utjecaj vremena i dalje biti nepovoljan, tegobe će biti malo slabije izražene nego prethodnih dana, osobito na istoku zemlje. Meteoropati, srčani, plućni i reumatološki bolesnici se mogu žaliti na pojačane bolove na mjestima ranijih ozljeda. Moguća je pojava glavobolje, umora i slabije koncentracije, te poteškoće sa snom. Savjetuje se izbjegavanje suvišnih napora i prilagoditi odjeću temperaturnim uvjetima.

ak/sjever.hr/dhmz

26.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.