Now Reading:
M. Škvarić: „Ponašali smo se kao dobri gospodari, pokrenuli smo sve kapitalne projekte i nove investicije”
Full Article 5 minutes read

M. Škvarić: „Ponašali smo se kao dobri gospodari, pokrenuli smo sve kapitalne projekte i nove investicije”

Izvješće o izvršenju proračuna Grada Lepoglave te o radu gradonačelnika u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, bile su glavne teme sjednice lepoglavskog Gradskog vijeća održane u četvrtak.

U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, ukupni ostvareni prihodi i primici proračuna Grada Lepoglave iznose nešto manje od 11,6 milijuna kuna, odnosno 31,79 posto plana, dok su ukupni rashodi iznosili oko16,5 milijuna ili 34,76 posto plana. Budući da je višak prihoda iz prethodnih godina oko 4,9 milijuna kuna, pokrićem manjka tekuće godine ostvaren je pozitivan financijski rezultat, s viškom prihoda od oko 4,1 milijuna kuna.

-U prvih šest mjeseci ove godine morali smo se, na žalost, baviti koronavirusom, definirati novi rad i održivost proračuna, pokretanje projekata. Sve smo kapitalne projekte uspješno pokrenuli, iako smo morali voditi računa o tome da imamo smanjenje proračuna u cjelini. Ponašali smo se kao dobri gospodari i imamo taj višak prihoda i u ovoj drugoj polovici godine pokrenuli smo još neke kapitalne investicije – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Gradonačelnik je govoreći o svom radu u prvoj polovici 2020. godine vijećnike podsjetio na niz realiziranih, odnosno započetih kapitalnih projekata.
Među najvažnijima su svakako rekonstrukcija zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava te izgradnja novog vrtića u Višnjici, a Škvarić je istaknuo kako je Grad Lepoglava vjerojatno jedina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj u kojoj se u isto vrijeme radilo na dva vrtića. Adaptacija i rekonstrukcija postojećeg objekta Dječjeg vrtića Lepoglava trajala je 14 mjeseci, a vrijednost projekta iznosila je nešto više od 12 milijuna kuna od kojih je 6.7 milijuna kuna Grad Lepoglava osigurao kroz mjeru 7.4.1.. Ostatak sredstava Grad je osigurao podizanjem kredita kojeg će otplaćivati kroz pet godina po povoljnim uvjetima. Završetkom izgradnje dječjeg vrtića u Višnjici postići će se zacrtani cilj da sva djeca s lepoglavskog područja čiji roditelji to žele, mogu pohađati dječji vrtić.

Od komunalnih radova vrijedi izdvojiti rekonstrukciju nerazvrstanih cesta na gradskom području te sanaciju klizišta u Ulici sv. Ivana te Ulici Gorca, zatim rekonstrukciju, odnosno izgradnju nogostupa te izgradnju parkirališta kod groblja u Lepoglavi, a realizirano je ili ugovoreno postavljanje javne rasvjete na nekoliko lokacija na lepoglavskom području. Među značajnim su projektima i rekonstrukcija i uređenje spomen groblja Lepoglava te energetska obnova zgrade gradske uprave

Kako bi se pomoglo gospodarstvenicima koji su se našli u nezavidnom položaju tijekom pandemije koronavirusa, Gradsko vijeće Lepoglave je na prijedlog gradonačelnika donijelo Odluku o dopunama Odluke o komunalnoj naknadi kojom su obveznici oslobođeni plaćanja komunalne naknade za travanj, svibanj i lipanj.
Grad Lepoglava pomogao je i roditeljima vrtićke djece da lakše prebrode krizno razdoblje pa su tako roditelji čija djeca pohađaju Dječji vrtić Lepoglava oslobođeni plaćanja troškova sufinanciranja tijekom obustave rada vrtića zbog pandemije, rekao je gradonačelnik Škvarić dodavši da je Grad izdvojio i značajna sredstva za podizanje osnovnoškolskog standarda te sufinancirao prijevoz učenika i njihov cjelodnevni boravak u školi, a nastavljeno je i sa stipendiranjem studenata.

Kad je riječ o socijalnoj skrbi, u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci nastavljeno s dobrom praksom pružanja različitih oblika pomoći. Umirovljenicima su isplaćene uskrsnice, financijski se pomoglo roditeljima predškolske djece s govorno-jezičnim teškoćama, podijeljena je jednokratna novčana pomoć roditeljima novorođene djece, sufinancirano zapošljavanje nezaposlenih osoba u javnom radu.

Izvješće gradonačelnika vijećnici su prihvatili većinom glasova, kao i izvješće o radu Dječjeg vrtića Lepoglava te o radu i financijskom poslovanju Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave za prošlu godinu, a na sjednici je usvojen i Statut Grada Lepoglave.

-Izražavam puno zadovoljstvo radom Dječjeg vrtića Lepoglava, iako je bio vrlo izazovan. Pokrenuli smo te dvije velike investicije koje smo uspješno završili, a dok su trajali građevinski radovi, morali smo osigurati zamjenski prostor u drugom objektu. Morali smo mijenjati i strukturu vrtića, tu je i nova ravnateljica, morali smo mnoge aktivnosti provoditi drugačije zbog koronavirusa, ali smo se prilagodili i uspješno doradili. Grad Lepoglava je uložio 18 milijuna kuna u kapitalne investicije u predškolskom obrazovanju, a s 1,2 milijuna kuna, od čega su direktne potpore od strane Grada 800 tisuća kuna, financiramo vrtić – rekao je gradonačelnik i nastavio:

-Zadovoljni smo i s radom Zajednice sportskih udruga. Možemo puno toga pokazati, napravili smo velike investicije u okviru sporta. Ne samo 800 tisuća kuna koje Grad daje za redovnu djelatnost sportaša, nego i oko 800 tisuća kuna za kapitalne investicije. S time smo odradili uređenje glavnog nogometnog terena i uredili svlačionice – rekao je Škvarić, spomenuvši i brojne uspjehe lepoglavskih sportaša.

Grad Lepoglava pokreće i projekt vezan uz demografsku politiku pa je tako na sjednici Gradskog vijeća usvojena i odluka o uključivanju Grada u Program društveno poticane stanogradnje. Kako bi građanima, posebice mladim obiteljima, omogućili zadovoljavanje stambenih potreba, Grad će osigurati građevinsko zemljište za POS stanove te uređenje komunalne infrastrukture i priključaka. Grad je ujedno donio odluku o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje reda prvenstva za kupnju POS stanova.
-Ono što slijedi je anketa sa strane APN-a pa će se mlade obitelji javiti i iskazati interes, a onda ćemo na čestici koju je Grad osigurao i koja je u centru Lepoglave, krenemo u izgradnju, nadam se već iduće godine. Postoji i mogućnost da Grad Lepoglava svojim sredstvima može otkupiti te stanove te ih dati u najam mladim obiteljima, a nakon nekog dijela ih i prodati, s time da taj najam može biti dio učešća – kazao je lepoglavski gradonačelnik.

foto: arhiva

ak/sjever.hr

25.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.