Now Reading:
Obilježen Dan međimurskih branitelja – izuzetan doprinos Međimuraca u Domovinskom ratu
Full Article 3 minutes read

Obilježen Dan međimurskih branitelja – izuzetan doprinos Međimuraca u Domovinskom ratu

29. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja obilježena je danas, 17. rujna.

Obilježavanje je počelo otkrivanjem Spomen ploče na zgradi Općine Gornji Mihaljevec, gdje je bilo zapovjedništvo obrane Međimurja krajem rujna 1991. godine.

Potom su položeni vijenci kod Spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih. U Centru za kulturu održana je svečana akademija, a sveta misa u crkvi sv. Nikole biskupa.

Na dane obrane Međimurja 1991. godine, ali i događaje koji su prethodili borbi za neovisnu i samostalnu Hrvatsku podsjetio je Anton Jurinec, predsjednik tadašnjeg kriznog štaba Općine Čakovec.

Predsjednik međimurske podružnice UDVDR-a Stjepan Horvat naglasio je da je današnji datum zapisan zlatnim slovima u povijest Međimurja.

– Oslobođeno je Međimurje od JNA, voljom i hrabrim srcem. No tada za nas nije završio rat. Međimurci su bili na svim bojištima diljem Hrvatske, oko 8 tisuća branitelja iz Međimurske županije. Nažalost, svako dobro donosi zlo. Tako se prisjećamo 77 poginulih i jednog nestalog branitelja – rekao je Horvat.

Brigadir Marijan Kretić, izaslanik predsjednika Republike, istaknuo je izuzetan doprinos Međimuraca u Domovinskom ratu.

– Međimurski branitelji su sudjelovali od Vukovara do Dubrovnika, na svim ratištima. Vrijeme kada su ovdje pale tri karaule i vojarna bez žrtava, kada je oružje iz Međimurja preko željezničkog mosta, kada je to bilo najpotrebnije, otišlo za Varaždin, to je nemjerljiv doprinos. To je vrijeme kada Hrvatska nije imala ni jedan tenk. Sve što se dogodilo ovdje je prvo što se dogodilo u Hrvatskoj. Ako idemo još ranije, ovdje je zaustavljen 32. korpus koji je krenuo na Sloveniju – kazao je Kretić.

Župan Matija Posavec podsjetio je da je u spomen na 17. rujna 1991. godine međimurska Županijska skupština proglasila taj dan spomendanom.

– U znak poštovanja i sjećanja na slavnu hrvatsku povijest želimo isticati da je Međimurje bilo prvi kraj u Hrvatskoj koji je oslobođen, da je vojarna u Čakovcu bila prva u potpunosti oslobođena vojarna, a oružje je otišlo za obranu Varaždina i sjevera Hrvatske. Tu su i drugi datumi kojih se sjećamo. 11. rujan iste godine 158 pripadnika zasebne policijske postrojbe Čakovec-Varaždin otišlo je braniti Vukovar, gdje su ostali do 20. studenog. Oslobođene su karaule u Kotoribi i Donjoj Dubravi. Na neki način možda je simbolično definiran tijek Domovinskog rata. Zato ovaj dan s osobitom ponosom obilježavamo u Međimurju, uz zahvalu svima koji su dali doprinos u obrani domovine, a osobito našim herojima koji se s bojišta nikad nisu vratili – rekao je Posavec.

Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika Čakovca, dodao je da je rujan mjesec koji svakog hrvatskog branitelja, a pogotovo međimurskog, ispunjava ponosom.

– Bez obzira što je prošlo 29 godina, svi se sjećamo događanja u Međimurju, oslobađanja karaula i vojarne. Zarobljeno oružje pomoglo je da Hrvatska vojska ojača i krene u ozbiljnije oslobađanje Hrvatske koja je već na neki način bila pod okupacijom – kazao je Vidović.

Obilježavanje 29. obljetnice oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja završit će u petak, 18. rujna, u Društvenom domu u Pribislavcu, gdje će u 18 sati biti predstavljena knjiga „260 dana“ Marijana Gubine.

n.kalajdžija / sjever.hr

17.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.