Now Reading:
Sve više zaraženih Covidom 19. Ako imate neke od ovih simptoma i Vi ste na toj listi……
Full Article 3 minutes read

Sve više zaraženih Covidom 19. Ako imate neke od ovih simptoma i Vi ste na toj listi……

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ponovno je revidirao dijelove definicije bolesti COVID-19. Tako ističu da je moguće da je koronavirusom zaražena osoba koja ima barem jedan od navedenih simptoma: kašalj, povišenu tjelesnu temperaturu, dispneju, nedostatak zraka, nagli gubitak mirisa, okusa ili promjenu okusa; ili dodatne manje specifične simptome poput: glavobolje, zimice, bolova u mišićima, umora, povraćanja i/ili proljeva.

Epidemiološki gledano, zaraza se određuje ako je netko bio u bliskom kontaktu s oboljelim od COVIDA-19 14 dana prije početka simptoma ili ako je bolesnik unutar 14 dana prije početka simptoma bio korisnik ili zaposlenik ustanove za smještaj osjetljivih skupinama u kojoj je potvrđena transmisija COVIDA-19.

Pod pojmom bliskog kontakta podrazumijeva se: izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (rukovanje), nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVIDA-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili ako se bolesnik iskašlje u osobu), kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta, boravak u zatvorenom prostoru (učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi…) s COVID-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta.

Nadalje, zdravstveni radnici ili druge osobe koje pružaju izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju osobne zaštitne opreme te kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).

U slučaju da primijetite neke od simptoma, odmah nazovite svog liječnika ili epidemiološku službu. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute. Nemojte odlaziti liječniku prije nego što ga nazovete, upozoravaju iz HZJZ-a.

www.sjever.hr/HZJZ 14.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.