Now Reading:
Vrhunac proslave Dana ludbreške Svete nedjelje: Euharistijsko slavlje uz tek nekoliko tisuća vjernika
Full Article 4 minutes read

Vrhunac proslave Dana ludbreške Svete nedjelje: Euharistijsko slavlje uz tek nekoliko tisuća vjernika

U Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove u Zavjetnoj kapelici Hrvatskoga sabora u Ludbregu je danas, na Svetu Nedjelju, održano Euharistijsko slavlje.

Na ovogodišnjem slavlju koje je organizirano bez velike procesije gradom radi sprječavanja širenja koronavirusa, za razliku od ranijih godina kad su hodočastili deseci tisuća, okupilo se tek nekoliko tisuća vjernika.

-Slavimo u skromnijem izdanju, s puno manje ljudi, uvažavajući sve sigurnosne, epidemiološke preporuke. Kad je Biskupija odlučila održati ovaj tradicionalni događaj, a tradicija hodočašćenja u Ludbregu traje više od 500 godina, Grad Ludbreg priključio se i zajedno s Biskupijom osigurao da svi oni koji dođu u Ludbreg, koji žele ispuniti ili dati svoj zavjet koji osjećaju duhovnu potrebu da na ovom mjestu obnove svoju snagu, budu sigurni. Nadamo se da će se svi oni koji su došli u Ludbreg osjećati okrijepljeni i ostati zdravi – rekao je gradonačelnik Dubravko Biić.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.
-Proslava Svete nedjelje nije više proslava jednog dana. Ove godine program je počeo 23. kolovoza, u spomen na sve poginule u ratovima i poraću. U sadašnjim okolnostima, u godini u kojoj je nova pandemija pogodila cijeli svijet, ova pobožnost Krvi Kristove poprima posebno značenje, zato vas pozivam da danas nadasve molimo za sve žrtve koronavirusa, za njihove obitelji, da se umnoži naša vjera u providnost Boga koji svoj narod ne napušta u trenutku kušnje – rekao je Lingua i dodao da su vjera hrvatskog naroda i rimski pape oduvijek povezani.
-Kao predstavnik Svetoga Oca imam zadatak nastaviti i po mogućnosti ojačati tu čvrstu vezu između Svete Stolice i Crkve ove zemlje, kako bi zadržala svoje duboke katoličke korijene i da i dalje raste bujno stablo vjere. Obećajem da ću svu svoju energiju uložiti kako bi radio na tome da jedinstvo i povjerenje između Crkve u Hrvatskoj i Petrova nasljednika sve više raste i zahvaljujem vam svima na podršci – kazao je nadbiskup.

Okupljenima se obratio i varaždinski biskup mons. Bože Radoš:
-Vjerujem da su mnogi danas željeli biti dio ovoga slavlja kao hodočasnici, ali zbog mjera opreza ostali su kod svojih kuća. Mislimo na sve vas, posebno na vas stare i bolesne, za vas i s vama ćemo moliti. Ovo svetište vas čeka i vjerujem da kad skinemo verige pandemije, da će vaši koraci naći put do ovoga svetišta, ako ne prije, onda dogodine, onda za Svetu nedjelju.

Među brojnim uzvanicima i gostima, u Ludbreg je danas bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner koji već niz godina dolazi na Euharistijsko slavlje na Svetu nedjelju.
-Ako nekakvu poruku treba reći, onda se može povući paralela sa situacijom kad je Hrvatski sabor se zavjetovao da će napraviti ovu zavjetnu kapelu povodom kuge koja je vladala u ovim krajevima. Mi smo sad izloženi jednoj drugoj pošasti, hvala Bogu neusporedivo blažoj, medicina je isto tako neusporedivo napredovala, ali postoji paralela između tih dviju pošasti. Svi zajedno možemo i protiv i ove pošasti, stvoriti način života koji će biti koliko-toliko normalan jer moramo držati gospodarstvo, obnoviti i napraviti balans između toga i onoga što nam treba, a to je zaštita zdravlja – rekao je Reiner.

Za razliku od njega, potpredsjednik Sabora i predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro na hodočašću je bio prvi put.
– Na žalost, živimo u jedno specifično vrijeme, epidemiološki vrlo opasno, manje je ljudi, ali je izuzetno lijepo – kazao je Škoro i nastavio:
-Ovaj dan je dan kada predstavnici Hrvatskog sabora dolaze svake godine kako bi ispunili zavjet iz 18. stoljeća i drago mi je da sam danas ovdje ne samo kao predsjednik Domovinskog pokreta, nego i kao potpredsjednik Hrvatskog sabora. Sve što su činili naši stari u očuvanju tradicijskih vrijednosti, podržava Domovinski pokret, podržavam ja, i učinit ćemo sve što možemo da opstanemo na ovim područjima i da i u budućnosti dolaze predstavnici Sabora predstavljati ne samo Sabor, nego i cjelokupni hrvatski narod.

U Ludbregu su danas bili i potpredsjednik Vlade i ministar hratskih branitelja branitelja Tomo Medved kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zatim ministar Darko Horvat, zastupnici Hrvatskoga sabora Siniša Jenkač, Miroslav Tuđman i Davor Dretar, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, zatim općinski načelnici Dražen Levak, Mirko Magić, Goran Kaniški, Željko Posavec i Darko Marković te predstavnici političkih stranaka, kulturnog života i mnogi drugi uglednici.

sk i ak/sjever.hr

06.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.