Finale izbora – za najbolji županijski EU projekt moći će glasati i građani!

Župan.hr počeo je s predstavljanjem 21 projekta koji su odlukom peteročlanog žirija ušli u finale izbora, a uz najbolje projekte iz četiri kategorije koje će proglasiti peteročlani žiri, svog favorita moći će izabrati i građani i to preko posebne platforme koja će biti pokrenuta u rujnu.

Veliki izbor najboljeg županijskog EU projekta kojeg je Župan.hr pokrenuo u suradnji s Jutarnjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, ulazi u samo finale. Nakon što je peteročlani žiri u lipnju konsenzusom među prijavljenim projektima izabrao 21 projekt koji je prošao u finale, krenuli su s predstavljanjem svih finalista, nakon čega će biti podignuta i posebna platforma preko koje će svoj glas za najbolji projekt moći dati i sami građani. Tako će na Danima regionalnog razvoja početkom listopada, uz nagrade žirija koji će izabrati po tri najbolja projekta iz sve četiri kategorije, dodijeliti i posebnu nagradu – ‘Najuspješniji EU projekt prema izboru javnosti’ za projekt koji osvoji najviše glasova građana.

Priču s izborom najboljeg EU projekta pokrenuli su s ciljem promocije najboljih EU projekata i njihovog značaja i doprinosa u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Hrvatske.

Hrvatska, naime, za razdoblje od 2014. do 2020. ima na raspolaganju čak 10,7 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što u prosjeku iznosi 2.529 eura po stanovniku. Prošle je godine Hrvatska iz fondova EU iskoristila 3.965,054.454 eura, što je 31 posto od planiranog iznosa, pa je jasno da je prostor za napredak itekako velik, pa i ovim projektom žele potaknuti županije i njihove razvojne agencije na još veću proaktivnost i efikasnost u korištenju fondova.

– Ovakvi natječaji su izrazito važni jer mogu inspirirati druge i motivirati ih na djelovanje stoga treba isticati te pozitivne primjere, čuti iskustva ljudi koji stoje iza njih i nešto od njih i naučiti – ističe šefica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violeta Simeonova Staničić.

Prvi krug natječaja bio je otvoren 30 dana, zaključno do 10. lipnja 2020. godine a peteročlani žiri, u čijem su sastavu dva predstavnika Hrvatske zajednice županija (Senka Bilać, pročelnica Ureda župana Šibensko-kninske županije, i Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije), predstavnica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu (Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj), te predstavnici projekta Župan.hr (Zdravko Ivić) i Hanza Medije (Marko Biočina, glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medije), konsenzusom je odabrao 21 projekt koji je ušao u drugi krug izbora.

U izboru najboljeg projekta obuhvaćeni su projekti provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2018. ili 2019. Projekti se biraju u četiri kategorije.

U prvom krugu natječaja u kategoriji “Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici” odabrani su sljedeći projekti: Razminiravanje poljoprivrednih površina na području Ličko-senjske županije; NEWLIGHT (Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija); Turistička valorizacija tvrđave Sv. Nikole u Kanalu sv. Ante (Šibensko-kninska županija); Povijest na zrnu soli (Dubrovačko-neretvanska županija); Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav; Kažu zdravlje (Karlovačka županija); POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji; Dom zdravlja – centar zdravlja (Požeško-slavonska županija); Energetska obnova zgrade Graditeljsko-geodetske škole (Osječko-baranjska županija); Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u školskoj godini 2017. – 2018. (Zagrebačka županija) i projekt Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije.

U kategoriji “Doprinos prekograničnoj suradnji” najbolji projekti prvog kruga su: Inovativnim umom do pametnih škola (Brodsko-posavska županija); Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju, AgriShort (Međimurska županija); IRENE – međuregionalna mreža održivosti i energetske učinkovitosti (Zadarska županija); BLUE KEP – Program razmjene “plavog znanja” i integracija obrazovnih sustava u prekograničnom području (Istarska županija) te “Mala barka 2: očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana” (Primorsko-goranska županija).

Žiri je u kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama” odabrao: Made in Danube – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti (Vukovarsko-srijemska županija); StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije (Zagreb) i Budi STEMpatičan! (Virovitičko-podravska županija).

U kategoriji “Doprinos poduzetništvu”, dalje se natječu dva projekta: Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije (Splitsko-dalmatinska županija) te Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska.

Natječaj se zatvara 1. listopada, a glavna dodjela nagrada održat će se početkom listopada na Danima regionalnog razvoja i fondova EU.

Više na internetskoj stranici Župan.hr.

sjever.hr / zupan.hr

11.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.