Now Reading:
U nedjelju koncert Gradskog puhačkog orkestra Krapina
Full Article 3 minutes read

U nedjelju koncert Gradskog puhačkog orkestra Krapina

U nedjelju, 9. kolovoza 2020. godine na lokalitetu Starog grada Krapina, Gradski puhački orkestar Krapina održat će koncert s početkom u 19:00 sati. Ovo je drugi koncert Gradskog puhačkog orkestra u okviru projekta Ključ kulture za sve generacije koji provodi Pučko otvoreno učilište Krapina.

Za nedjeljni nastup orkestar je pripremio jednosatni program sastavljen većinom od domaćih, kajkavskih skladbi uz nekoliko svjetski poznatih melodija. Orkestrom će ravnati mag. mus. Davor Zrinščak, umjetnički voditelj koji je tu ulogu preuzeo 15. rujna prošle godine od Branka Cvrtile. Uz orkestar te uz klavirsku pratnju Kristijana Sinkovića nastupit će i domaći pjevač Filip Mikša.

Gradski puhački orkestar trenutno broji 44 aktivna člana od kojih najmlađa članica ima 12, a najstariji član 75 godina. Najstariji član i ujedno jedini njegov član još od osnivanja 1959. godine upravo je Branko Cvrtila, dirigent orkestra proteklih 40 godina. Uz pretežno muško članstvo u orkestru je zastupljeno i 8 glazbenica. Probe održavaju jednom tjedno, a pred nastupe i dva do tri puta tjedno.

„Ovim putem pozivam sve mlade polaznike glazbenih škola da se priključe radu orkestra. Tako će steći nova glazbena znanja i iskustva, steći nove prijatelje te s orkestrom doživjeti nezaboravna putovanja i nastupe diljem Hrvatske kao i van granica naše zemlje,“ rekao nam je Dragan Vidović, tajnik udruge Gradski puhački orkestar Krapina.

Zahvaljujući projektu Ključ kulture za sve generacije Gradski puhački orkestar nabavio je nove instrumente i opremu te financirao rad dvojice dirigenata što je doprinijelo napretku u kvaliteti izvođenja glazbenih djela. Ovo će biti drugi koncert u sklopu projekta, dok je prvi održan u prosincu prošle godine u Festivalskoj dvorani u Krapini.

„Još jednom ovim putem upućujemo poziv svima da u nedjeljno predvečerje prošeću do prekrasnog lokaliteta Stari grad Krapina i prisustvuju ovom glazbenom događaju“, poručuje Dragan Vidović.

Projekt Ključ kulture za sve generacije se provodi od 29. listopada 2018. godine do 28. listopada 2020. godine, vrijedan je 791.200,80 kuna, a obuhvaća različite aktivnosti vezane za sudioničko upravljanje kojima se želi doprinijeti razvoju dobrog upravljanja u kulturi grada Krapine. EU sufinancira 85% projektnih troškova u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15 % financira Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Krapina dok su projektni partneri Grad Krapina, KUD Ilirci Krapina, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Gradski puhački orkestar Krapina.

sjever.hr 07.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.