Now Reading:
Novi CRO Demoskop: HDZ uvjerljivo prvi, Plenković najpozitivniji političar
Full Article 2 minutes read

Novi CRO Demoskop: HDZ uvjerljivo prvi, Plenković najpozitivniji političar

Kakav je rejting stranaka i političara mjesec dana nakon izbora? Agencija Promocija plus, ekskluzivno za RTL, provela je novi CRO Demoskop za kolovoz.

Nekih promjena u odnosu snaga među političkim strankama ima, ali ne u samom vrhu. Pri tome je važno naglasiti da je istraživanje provedeno kao da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica.

Izborni pobjednik, vladajući HDZ, prema podacima, uvjerljivo najbolje stoji, za gotovo trećinu ispitanika (32,9 posto) ta je stranka prvi izbor. SDP, koji traži novog predsjednika, ima gotovo dvostruko manje (18,1 posto), a treća opcija je platforma Možemo! s 11 posto. Ta nova parlamentarna opcija preuzela je poziciju Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je na 8,6 posto. Nešto manje ima Most, 8,3 posto. Stranka s Imenom i Prezimenom je na 2,6 posto. Nešto iznad jedan posto su i Pametno, HSS i IDS.

Istraživanje donosi i osobne rejtinge političara. Stari i novi premijer Andrej Plenković najpozitivniji je političar, tako ga ocjenjuje četvrtina ispitanika (24,6 posto u odnosu na 19,4 posto u lipnju). Drugi izbor, uz pad osobnog rejtinga, je predsjednik Zoran Milanović (11,3 posto u odnosu na 15,3 posto u lipnju). Treći najpozitivac je Zdravko Marić s 4,5 posto (2,2 posto u lipnju), dok nešto manje ima Vili Beroš (4,3 posto u odnosu na 8,1 posto u lipnju).

Na ljestvici najnegativnijih političara na prvom se mjestu zadržao predsjednik Republike Milanović (15,8 posto u odnosu na 14,8 posto u lipnju). Drugi je izbor najnegativca premijer Plenković (15,3 posto u odnosu na 14,7 posto u lipnju), a treći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (9,0 posto u odnosu na 12,1 posto u lipnju).

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

sjever.hr / rtl.hr

07.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.