Now Reading:
Varaždinac na čelu prijevozničke tvrtke – Divjak: Ako se stvari do rujna ne definiraju, puno tvrtki neće opstati
Full Article 2 minutes read

Varaždinac na čelu prijevozničke tvrtke – Divjak: Ako se stvari do rujna ne definiraju, puno tvrtki neće opstati

Dražen Divjak

Posljedice pandemije koronavirusa pogodile su i još uvijek teško pogađaju sva svjetska gospodarstva, no unutar njih dva su sektora posebno stradala, a to su turizam i putnički prijevoz, piše Glas Slavonije.

Dok se turizam ublažavanjem epidemioloških mjera skromno vraća i bilježi pozitivne pomake, prijevoznici i dalje, unatoč svim opuštanjima mjera, proživljavaju teške trenutke. Neki su, unatoč pomoći države, na kraju morali kapitulirati – otpustiti radnike i staviti ključ u bravu. Tako je, primjerice, rovinjski prijevoznik Črnja Tours morao zatvoriti posao, a 68 djelatnika ostalo je bez posla.

– Praktično smo se preko noći našli u situaciji da su nam svi segmenti poslovanja stali i s 1400 ljudi smo ostali bez prihoda – podsjeća Dražen Divjak, generalni direktor Arrive Hrvatska, napominjući kako to znači da im je stao školski prijevoz, otkazani su svi izleti, čarteri, turistička putovanja, stale su i vanjske i domaće duge linije…

Prije korone Arriva Hrvatska je sa svojih 600 autobusa odrađivala u cijeloj zemlji 11,7 milijuna putovanja godišnje i 45 milijuna prijeđenih kilometara, a sada se to svelo na 30 posto onoga što je bilo u isto vrijeme lani. Arriva samo za prijevoz učenika koristi više od 200 autobusa, što znači i potreba za dva vozača, a tu su i troškovi 23 kolodvora, 12 servisnih centara, informatički sustavi…, znači jedna zahtjevna i skupa logistika.

– Prepoznati smo od Vlade kao najrizičniji sektor s najvećim problemima, zbog čega je Vlada i nastavila s mjerama financiranja plaća za sektor putničkog prometa i turizma i za sljedeće mjesece, ne samo u ožujku, travnju i svibnju nego i dandanas, praktično do početka nove školske godine – dodaje generalni direktor Arrive Hrvatska.

– Ako se osnovne i srednje škole te fakulteti ne otvore, mi i dalje imamo golem problem. To, počinje li škola ili ne, vjerojatno nećemo znati do posljednjeg dana i kako da se mi pripremimo? – pita se čelnik Arrive Hrvatska.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

sjever.hr ( glas-slavonije.hr

03.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.