U Muzeju grada Koprivnice otvorena izložba Koprivničke postrojbe u VRO “Bljesak”

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Koprivnice, kao uvod u obilježavanje vojno – redarstvene operacije Oluja te uz 25. obljetnicu VRO Bljesak, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u Muzeju grada Koprivnice otvorena je izložba „Koprivničke postrojbe u VRO Bljesak“, uz poštivanje svih epidemioloških mjera sukladno uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Okupljenima su se obratili pukovnik Ivica Zgrebec, zapovjednik 117. brigade i načelnik operative Zbornog područja Bjelovar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara te zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž kojoj je pripala čast da otvori izložbu.

-Koprivničke ratne postrojbe dale su neizbrisiv doprinos u Domovinskom ratu, a danas se prisjećamo važnih zadaća i pobjede u vojnoj operaciji Bljesak i pobjede u vojnoj operaciji Oluja, četvrt stoljeća poslije. Vojarna Ban Krsto Frankopan koja je bila dom postrojbi, danas je dom Sveučilišta Sjever, donedavno najmlađeg državnog sveučilišta u zemlji, dom Inkubatora kreativnih industrija gdje danas radi preko 30 mladih poduzetnika, dječjeg vrtića, a uskoro i doma udruge Bolje sutra s radionicama i sportskom dvoranom koje će omogućiti ravnopravan ulazak u svijet rada osoba s invaliditetom. Tu će biti i dom novog Obiteljskog centra u kojem će se pružati psihološka potpora i skrb koprivničkim obiteljima. Potpisan je i ugovor za gradnju prvog studentskog doma, a svoje su mjesto pronašli i Državni arhiv, ali i koprivnički umjetnici u Atelierima Koprivnica. Kroz navedene projekte osigurali smo više od 45 milijuna kuna iz EU fondova i gotovo isto toliko iz gradskog proračuna. Time je vojarna Ban Krsto Frankopan, iz koje su naši branitelji kretali u vojno redarstvene operacije Bljesak i Oluja, postao izvor novih prilika i bolje budućnosti za studente, za mlade poduzetnike, umjetnike, osobe s invaliditetom…za naše Koprivničanke i Koprivničance, ali i sve one koje su odlučili svoje obrazovanje ili svoj poslovni i životni put vezati uz Koprivnicu. Danas je prilika da se sjetimo borbenog puta koprivničkih postrojbi i da ponovno zahvalimo njihovim zapovjednicima g. Jurencu, g. Vukoviću i g. Golubiću koji su danas ovdje s nama, ali i svim braniteljima na hrabrosti i spremnosti da svoje živote polože na oltar slobode naše domovine“, kazala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

U ime Grada Koprivnice otvorenju izložbe prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

Izložba građom iz fundusa Muzeja grada Koprivnice i akviziranom građom od ratnih zapovjednika i zamjenika postrojbi Damira Vukovića, Željka Golubića, Ivice Jurenca i Mirka Hanžekovića (ratne fotografije i video zapisi, ratne uniforme, odlikovanja) prikazuje i dokumentira sudjelovanje Koprivničanaca i Podravaca u više postrojbi HV-a i MUP-a RH -13. PO trd Koprivnica, 2. trd PZO Koprivnica 202. trbr PZO i SJP PU Koprivničko-križevačke Ban Koprivnica – u VRO Bljesak i oslobađanja 600 km2 okupiranog teritorija zapadne Slavonije (RSK) u par dana s početka svibnja 1995. godine.

VRO Bljesak bila je uvod u Oluju, a zajedno su donijele teritorijalnu cjelovitost RH (izuzev najistočnijeg dijela Hrvatske i mirne reintegracije 1997.) te su završile najkrvavije vojno-ratno razdoblje na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. One dokumentiraju doprinos i sudjelovanje malog podravskog čovjeka, radnika i seljaka, ali i najviše pozicioniranog Podravca u ovim operacijama i Domovinskom ratu generala Mladena Markača kao zapovjednika specijalnih postrojbi MUP-a RH.

www.sjever.hr

01.08.2020.
 

Input your search keywords and press Enter.