Now Reading:
Varaždinska županija osvijetlila Županijsku palaču u zeleno povodom Dana svjesnosti o gastroshizi
Full Article 1 minutes read

Varaždinska županija osvijetlila Županijsku palaču u zeleno povodom Dana svjesnosti o gastroshizi

Županijska palača na Franjevačkom trgu je sinoć bila osvijetljena u zelenu boju, čime se Varaždinska županija uključila u obilježavanje Dana svjesnosti o gastroshizi, 30. srpnja.

U Hrvatskoj je prvi put organizirano obilježavanje Dana svjesnosti gastroshizi, urođenom i teškom stanju crijeva koje zahtijeva kirurški zahvat odmah nakon rođenja djeteta. Organizator je „Avery’s Angels Gastroschisis Foundation“, međunarodna organizacija koja okuplja djecu rođenu s gastroshizom, njihove roditelje i liječnike s ciljem podrške, istraživanja i podizanja svijesti javnosti o ovoj dijagnozi.

Organizacija od 2019. godine djeluje i u Hrvatskoj zahvaljujući Margareti Lovković iz Varaždinske županije, majci djeteta rođenog s gastroshizom.

„Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Uzrok ovakvom stanju je nepoznat. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa“, navedeno je na stranici Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

www.sjever.hr

31.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.