Now Reading:
MUKE PO MASKAMA Magle vam se naočale kad nosite masku? Evo kako to spriječiti
Full Article 3 minutes read

MUKE PO MASKAMA Magle vam se naočale kad nosite masku? Evo kako to spriječiti

Zaštitne maske za lice postale su nam ‘obavezna oprema’ u trgovinama, zatvorenim javnim prostorima i javnom prijevozu, a iako je na ljetnim temperaturama vruće pod njima moramo biti odgovorni i štititi sebe i druge. No ako nosite dioptrijske naočale onda vas muči još jedan problem – kako spriječiti stvaranje pare na lećama dok nosite masku?

Smjernice u novom normalnom u kojem živimo uključuju održavanje socijalne distance, često dezinficiranje ruku i obavezno nošenje zaštitnih maski u trgovinama, zatvorenim javnim prostorima i javnom prijevozu. No svi oni koji nose naočale za vid suočavaju se s još jednim problemom, koji se javlja kod nošenja maski – zamagljivanjem stakala uslijed kondenzacije.

Naime, kad nosimo masku, naš topli dah bježi iz maske na području oko nosa te dolazi do nešto hladnijih naočalnih leća zbog čega dolazi do kondenzacije, odnosno zamagljenih stakala. Ako maska ne stoji dovoljno čvrsto uz lice, doći će do zamagljivanja pa čak i ako je medicinska maska i sastavljena od najboljih materijala koji filtriraju čestice zraka za najefikasniju zaštitu, piše Tportal

Kako doskočiti ovom problemu? Za početak, potražite maske s tankom žicom koja treba ići preko mosta nosa kako bi bolje prianjala uz lice. Maska treba imati i podesive trake koje se mogu zategnuti i tako bolje prilagoditi licu.

Maske danas možemo pronaći od različitih materijala, od čvršćeg neoprena do platna, a neki od njih povećavaju šanse da vam se zamagle naočale. Izbjegavajte deblje materijale i umjesto toga, birajte maske od finije tkanine, poput čvrsto tkanog 100% pamuka ili prirodne svile, koja će omogućiti da dah lakše izlazi kroz materijal pa će stoga manje prodirati prema gore i magliti stakla.

korona maske naocale (1)

Tri trika pomoću kojih će se naočale manje magliti

1. Umetnite maramicu na gornji rub maske. Papirnatu maramicu presavinite i pričvrstite s unutrašnje gornje strane maske, kako bi bolje sjela na greben nosa. Maramica bi trebala upiti vlagu iz daha i tako spriječiti kondenzaciju na staklima.

2. Prije stavljanja maske isperite naočale običnom sapunicom i ostavite ih da se osuše ili ih nježno obrišite mekanom krpicom. Sapunica na površini dioptrijskih leća stvorit će tanki film koji će otežati kondenziranje pare.

3. Ako vam maska ne priliježe dovoljno dobro uz lice, jednostavno presavinite gornji rub prema unutra prije stavljanja na lice. Maska bi sad trebala bolje pristajati uz lice, a između maske i naočala bit će dovoljno prostora da se para iz daha rasprši pa ne bi trebalo doći do zamagljivanja naočala.

I ne zaboravite da nošenjem maski štitimo sebe i druge te da i nos i usta moraju biti pokriveni kako bi one bile učinkovite.

korona maska

sjever.hr/tportal.hr 27.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.