Now Reading:
SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE LOBOR Lj. Jembrih: “Kod nas se radi u svakom mjesnom odboru, na svakom putu, na svakom bregu”
Full Article 7 minutes read

SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE LOBOR Lj. Jembrih: “Kod nas se radi u svakom mjesnom odboru, na svakom putu, na svakom bregu”

Tradicionalnim mimohodom udruga i zavjetnom misom u crkvi sv. Ane, u nedjelju je u Loboru obilježen Dan općine Lobor i župne zaštitnice, sv. Ane, a središnji dio proslave bila je svečana sjednica Općinskog vijeća.

Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća, Mirko Martinuš, koji je izvijestio da je Općinsko vijeće održalo 21 sjednicu, uz donošenje više od 260 odluka, akata i usvojenih izvješća.
-Najviše me veseli jedna od tih odluka, a to je ona o izgradnji dječjeg vrtića. Fantastična je zato jer smo njome zatvorili cijelu financijsku konstrukciju odgojno-obrazovne infrastrukture u općini Lobor. Imamo vrtić, osnovnu i glazbenu školu i napravili smo okvir koji je temelj rasta i razvoja naše općine – kazao je Martinuš.

Loborci godinu broje od Janinog do Janinog, istaknula je općinska načelnica Ljubica Jembrih, a kad je riječ o ostvarenom u proteklih godinu dana, možemo biti doista zadovoljni, dodala je:
-Ne samo s prošlom, već i sa tri i pol godine koje su iza nas i u kojima smo ostvarili odlične rezultate. Povukli smo ukupno više od 13 milijuna kuna iz EU fondova i više od 5 milijuna kuna preko natječaja iz resornih ministarstava. Kod nas se radi u svakom mjesnom odboru, na svakom putu, na svakom bregu.

Od kapitalnih projekata realiziranih u proteklom razdoblju, Jembrih je izdvojila dječji vrtić.
-To je projekt kojeg Loborci iščekuju više od 10 godina. S izgradnjom smo počeli, u novi će se vrtić moći smjestiti 80-ero djece i tome se svi zajedno veselimo, a nadamo se da će gradnja i opremanje biti gotovi i prije ugovorenog roka – kazala je načelnica Jembrih spomenuvši i projekte prometne infrastrukture:
-Rješavamo naše nerazvrstane ceste kojih imamo u dužini od 90 kilometara, od kojih je 50 kilometara neasfaltirano, a ostale ceste već vape za rekonstrukcijom. U ove tri godine naši su sumještani oslobođeni plaćanja sufinanciranja asfaltiranja i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta i taj dio pokriva se zahvaljujući brdsko-planinskom programu Ministarstva regionalnog razvoja. Vrijedi spomenuti i uređenje parkirališta kod groblja, uređenje groblja u Petrovoj Gori, a u planu su i uređenje dječjeg igrališta i parkirališta kod Društvenog doma u Loboru.

Kad je riječ o turističkom razvoju i potencijalima, u loborskom je kraju naglasak na vjerskom turizmu, kazala je Jembrih.
-U fazi smo izrade Strategije turizma Općine Lobor i u skladu s time prijavili smo projekt Rekonstrukcija i proširenje edukativne staze koji nam je odobren. Edukativna će staza tako dobiti nove sadržaje pa ćemo sve zajedno ponuditi djeci za Školu u prirodi. O našim najmlađima brinemo i na druge načine pa smo tako i ove godine krenuli u nabavku svih udžbenika, radnih bilježnica i dodatnog materijala potrebnog našim učenicima. Tu su i stipendije čiji broj iz godine u godinu povećavamo i svi oni koji se prijave i zadovolje uvjete, dobiju učeničku ili studentsku stipendiju. Jedna smo od rijetkih općina koja prati i učenike smještene u učeničkim domovima. Uvijek smo otvoreni za suradnju s našom školom, učenicima i njihovim roditeljima i pomažemo kad god je i gdje god je potrebno – zaključila je načelnica Ljubica Jembrih.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća je kao izaslanih premijera Andreja Plenkovića nazočio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek,
-Iznimno mi je drago biti ovdje u Loboru u koji dolazim već dugi niz godina. Ovdje imamo prijatelje, kolege i suradnike s kojima intenzivno radimo i po pitanju suradnje općinske vlasti i same Vlade, odnosno konkretnih ministarstava. Kad govorimo o naporima hrvatske Vlade, volim spomenuti da je upravo sjednica Vlade održana lani u Krapini pokazala jasan smjer i jasno određenje Vlade premijera Plenkovića prema Krapinsko-zagorskoj županiji pa tako i prema svim općinama i gradovima. Na toj su sjednici donesene strateške odluke koje određuju daljnji razvoj infrastrukture na području ove županije i čitav niz projekata od kojih će osjetiti benefite svi mještani, građani svih općina i gradova – naglasio je Tušek i dodao:

-Kad govorimo o Loboru, riječ je o 15-ak milijuna kuna koje je Općina Lobor dobila iz raznih fondova, a posebice mi je drago da dio tih projekata dolazi upravo iz domene Ministarstva poljoprivrede, gdje financiramo izgradnju dječjeg vrtića, lokalne ceste i čitav niz drugih aktivnosti.

Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, čestitke uz Dan općine Loborkama i Loborcima uputio je i novoizabrani saborski zastupnik Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.
-Načelnici i njezinom zamjeniku te svim vijećnicima želim da, kao što su i dosad, i u budućnosti uspješno vode Lobor, nastave sa svim onim aktivnostima koje su poduzimali kako bi privukli što više europskih sredstava te da i dalje dobro surađuju sa Županijom. Važno je da se nastave svi oni projekti koje je hrvatska Vlada provodila, posebice na području općine Lobor, Krapinsko-zagorske županije i cijele treće izborne jedinice i da ta poveznica između Općine, Županije i države postoji i dalje, kako bi se omogućio kvalitetniji i bolji razvoj cijelog ovog kraja. Kao saborski zastupnik davat ću punu potporu načelnicima i gradonačelnicima jer sam i sam gradonačelnik i znam probleme lokalne samouprave koja je „na prvoj crti” rješavanja problema. Treba i dalje nastojati decentralizirati financijska sredstva da novac koji se stvara na području lokalne samouprave tu i ostane i da se tu ulaže. Tako će svi moći osjetiti efekt financijskih ulaganja i svega onoga što Vlada i lokalna samouprava čine za svoje građane – rekao je Jenkač.

Da Općina Lobor i Krapinsko-zagorska županija dobro surađuju potvrdio je zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek.
-Županija surađuje sa svim općinama, sa sve 32 jedinice lokalne samouprave jednako. Uključujemo se u projekte, a tako je i ovdje u Loboru – istaknuo je Ferek-Jambrek, spomenuvši osnovnu školu, sanaciju klizišta i druge projekte.

Državna tajnica u Ministarstvu branitelja, Nevenka Benić, čestitala je Općini Lobor na ostvarenim rezultatima nazvavši ih impresivnim, a bivši premijer Franjo Gregurić kazao je da sve što je postignuto u ovoj općini u posljednjih 30-ak godina treba zahvaliti jedinstvu Loboraca. Poručio je općinskom vodstvu da se treba ponositi rezultatima koje postiže.

U ime načelnika i gradonačelnika, Dan općine svim Loborkama i Loborcima čestitao je načelnik općine Krapinske Toplice Ernest Svažić koji je ujedno čestitao općinskom vodstvu na sjajnim rezultatima te činjenici da se Općina uspješno javljala i dobivala projekte na gotovo svim natječajima koji su raspisani u proteklom razdoblju.

Tradicionalno, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Lobor dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, društvima i udrugama.
Športskom društvu Lobor uručeno je priznanje povodom 50. obljetnice osnutka, a Udruzi Lokalni vodovod Gornje Završje Loborsko za 20 uspješnih godina, dok je priznanje Općine povodom svoje 15. obljetnice osnutka dobila Udruga žena.

Nagrade su dobili loborski učenici koji su u osam godina osnovnoškolskog obrazovanja postigli odlične uspjehe, a to su Lana Brčić, Karlo Mojčec, Vid Adanić, Borna Kukina Žvigač, Mateo Kramarić, Natalija Labaš i Korina Mendek, dok su za iznimne uspjehe na državnoj maturi nagrađeni Mihael Pakšec i Patrik Bužić.

Priznanje za svoj rad dobio je Vladimir Matejaš, autor nekoliko knjiga i članaka o povijesti općine Lobor i Krapinsko-zagorske županije, začetnik i inicijator manifestacije Hrvatski književni putopis i dobitnik Županijske nagrade za angažman u zajednici.

Na kraju, priznanje je uručeno i Blaženki Jajtić koja je posljednjih 26 godina provela radeći u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Lobor.

sk i ak/sjever.hr

26.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.