Now Reading:
Završena energetska obnova OŠ Đurmanec
Full Article 4 minutes read

Završena energetska obnova OŠ Đurmanec

U Đurmancu je danas obilježen završetak energetske obnove tamošnje osnovne škole. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je da ta škola bila u najlošijem energetskom stanju na području županije.

– Bila je najzahtjevnija što se tiče samog projektiranja i izvođenja radova, a i najskuplja za Županija jer ovdje je preko 3 milijuna kuna neprihvatljivih troškova koje smo mi morali financirati iz vlastitih izvora. Međutim, mislim da smo napravili jako dobar posao. Ovdje je poseban izdvojen prostor u kojem je škola, sportska dvorana i zapravo će ovdje biti kompleks koji je izdvojen iz centra općine, a koji ima i svu potrebnu ostalu infrastrukturu. Kad se završi s izgradnjom vrtića onda ćemo još zajedno s Općinom krenuti u izgradnju odnosno modernizaciju ove prilazne ceste i nakon toga mislim da smo zaokružili cjelinu i bilo bi idealno kad bi to mogli napraviti na području svake općine, u svakoj školi. Stvarno vjerujem, da će u novoj financijskoj omotnici biti predviđena sredstva za izgradnju novih sportskih dvorana, dogradnju osnovnih i srednjih škola i da će ostati ovakav ili sličan natječaj za energetsku obnovu škola jer su nam one neophodne. Mi ćemo imati do kraja ljeta 6 građevinskih dozvola pripremljenih za izgradnju novih sportskih dvorana na području Krapinsko-zagorske županije. Imamo 5 zahtjeva za dogradnju škola da bi išli u jednu smjenu, a imamo još i niz objektivnih potreba za ulaganje u energetsku obnovu škola. S obzirom na COVID-19, s obzirom na stanje u gospodarstvu, s obzirom na manjak prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave, nažalost bit će sve manje mogućnosti, barem u ovoj i sljedećoj godini, da to radimo iz vlastitih sredstava. Međutim ako će biti mogućnosti povlačenja iz europskih sredstava, mi ćemo naći načina kako da odgovorimo na taj izazov i da osiguramo vlastita sredstva. A prema najavama ministra Pavića da će ostati sufinanciranje za lokalnu i regionalnu samoupravu 15 %, to nas posebno veseli i daje nam garanciju da ćemo ipak moći ostaviti neke nove projekte – rekao je župan Kolar.

Zamjenica ravnatelja OŠ Đurmanec Renata Vuzem zahvalila je svima koji su sudjelovali u ovom zahtjevnom projektu i stručno ga priveli kraju. Naglasila je kako je škola dobila novo ruho, a time su i poboljšani uvjeti rada.

– Osim građevinarskih mjera, implementirane su i najmodernije strojarske mjere. Ugrađena je ventilacija s povratom topline i samim time će ova zgrada trošiti značajno manje energije. Prilikom projektiranja očekivalo se da će zgrada nakon obnove biti u energetskom certifikatu C, no s obzirom da su se ugradile i ove moderne strojarske mjere, prema karakteristikama građevine ova će zgrada biti B razreda, a prema potrošnji primarne energije, s obzirom na rekuperaciju, bit će čak A+ – pojasnio je Miljenko Jagarčec.

– Izuzetno mi je drago da se škola obnovila energetski i da će činiti sastavni dio našeg područja općine koji je predviđen za društvene djelatnosti izgledom, a i s uštedama koje će se u budućnosti ovdje ostvariti – kazao je načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec rekla je da su u energetsku obnovu uključili povećanje toplinske zaštite krova, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju visokoučinkovitog sustava grijanja te ugradnju novog visokoučinkovitog sustava prozračivanja te zamjenu unutarnje rasvjete.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar pojasnila je da je ukupna vrijednost ovog projekta 7,9 milijuna kuna s time da su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj 3,2 milijuna kuna, sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 1,5 milijuna kuna i sredstva Krapinsko-zagorske županije 3,1 milijun kuna.

– Cilj ovog projekta je kroz implementaciju mjera energetske učinkovitosti koje obuhvaćaju građevinske, strojarske i elektrotehničke mjere utjecati na smanjenje i potrošnju energije za grijanje te smanjenje emisije CO2. Na ovaj način omogućit će se kvalitetniji i ugodniji boravak svim djelatnicima i korisnicima, a općeniti cilj ovog projekta je ušteda toplinske energije od 52,17% – rekla je Mlakar.

n.kalajdžija / sjever.hr

13.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.