Now Reading:
MEGAPROJEKT: Znate li da bi dijelovi izrađeni u Varaždinu odsada trebali štititi Veneciju od poplava!!!
Full Article 2 minutes read

MEGAPROJEKT: Znate li da bi dijelovi izrađeni u Varaždinu odsada trebali štititi Veneciju od poplava!!!

mose

Prvi tehnički pokus MoSE-a, brane koja bi morala štititi Mletačku lagunu od navale izvanrednih plima (“acqua granda” u mletačkom govoru), proveden je uspješno. Po mišljenju međunarodne ekipe stručnjaka prije tridesetak godina, taj je projekt bio jedini način da se obuzda fenomen “visoke vode”, koji sve češće napada Veneziju.

Od montiranih 78 ustava veći dio komora, 63 barže, izgradio je do ožujka 2018 Brodosplit. Svaka od tih barži duga je 27-30 metara, široka 20, a debela 4-5 metara, te teška 320-380 tona. Splitski škver je naveo da mu je za njihovu izgradnju trebalo 12.000 tona čelika, koliko treba za izgradnju dva tankera duga po 200 metara. Navodno je škver za to, kao najpovoljniji ponuđač, dobio 75 milijuna eura.

A dijelova komora izrađeni su i u Varaždinu. Naiume, u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije u vrijednosti većoj od 7 milijardi eura, uz Brodosplit, sudjeluje i Gumiimpex-GRP.

Paralelno s izgradnjom čeličnih brana u Brodosplitu, Gumiimpex-GRP se specijalizirao za proizvodnju zaštitnih gumenih obloga, proizvodeći gumene odbojnike koji su dio brane i leže na morskom dnu.

www.sjever.hr 13.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.