Now Reading:
Varaždinski vjernici po 331. put ispunili zavjet hodočašćem Majci Božjoj Bistričkoj
Full Article 3 minutes read

Varaždinski vjernici po 331. put ispunili zavjet hodočašćem Majci Božjoj Bistričkoj

331. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj održano prvog vikenda u srpnju, ove godine, prvi put predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš.

Po običaju, u subotu u 3 sata izjutra, nakon Službe riječi i blagoslova u varaždinskoj katedrali, više stotina varaždinskih hodočasnika pješaka uputilo se prema Mariji Bistrici. Na četrdesetak kilometara dugoj hodočasničkoj ruti, prošli su kroz poznata mjesta kao Beretinec, Belski dol, Budinščinu i Konjščinu i tradicionalno se sabrali na Vinskom Vrhu odakle su oko 14 sati, predvođeni varaždinskim biskupom, u procesiji krenuli prema Svetištu. Prvi hodočasnički dan okrunjen je uvečer misom i procesijom sa svijećama „Put svjetla“ na bistričkoj kalvariji.

Glavni hodočasnički dan bila je nedjelja, 5. srpnja, kada su se hodočasnicima pješacima tradicionalno pridružili mnogobrojni vjernici pristigli automobilima, biciklima ili pak drugim prijevozom. Središnje nedjeljno zavjetno euharistijsko slavlje u 11 sati na prostoru crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom predvodio je biskup Bože Radoš, a svetoj misi prethodio je križni put na bistričkoj kalvariji. U zajedništvu s biskupom bili su svećenici s područja Varaždina i okolnih župa, kao i velik broj vjernika koji su i ove godine vjerno održali zavjet svojih predaka.

Zavjetnoj hodočasničkoj misi svoj udio čitanjem i pjevanjem dali su župljani i zbor varaždinske župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Biškupec, upravo ta župa je bila zadužena zadužena za organizaciju i koordinaciju ovogodišnjeg hodočašća. Nakon ophoda oko oltara i oproštajne procesije u bazilici Majke Božje Bistričke u poslijepodnevnim satima hodočasnici su krenuli svojim domovima.

Sveta misa zahvalnica za ovogodišnje 331. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj predslavit će sutra, u ponedjeljak 6. srpnja u 19 sati u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM mons. Bože Radoš, varaždinski biskup.http://www.biskupija-varazdinska.hr/vijesti/varazdinski-vjernici-po-331-put-ispunili-zavjet-hodocascem-majci-bozjoj-bistrickoj/41077

www.sjever.hr 06.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.