Now Reading:
Čačić: Podrška novoj Plenkovićevoj Vladi uz uvjet da Sjever bude ravnopravan; u Sabor ide Natalija Martinčević
Full Article 4 minutes read

Čačić: Podrška novoj Plenkovićevoj Vladi uz uvjet da Sjever bude ravnopravan; u Sabor ide Natalija Martinčević

Predsjednik Narodne stranke – Reformisti i varaždinski župan Radimir Čačić komentirao je rezultate izbora na kojima je dobio jedan mandat te podršku budućoj HDZ-ovoj Vladi Andreja Plenkovića.

– Izbori su u svom rezultatu u odnosu na ankete bili iznenađenje. Dva ključna su razloga su dovela do ove slike. Jedan je bila činjenica da je izlaznost bila manja, a drugi su rubni mandati. Manja izlaznost automatski naglašeno preferira jače stranačke sustave. HDZ je stranka, organizirana, sustav čiji ljudi izlaze na izbore. SDP nije nikada izgradio sustav, funkcionira ponekad na nekim liderima, ovdje lider nije bio dovoljno jak. I stvari su završile kako su završile – rekao je Čačić.

Predsjednik Reformista je nastavio da je jučer bilo puno rubnih mandata.

– Mi kao stranka, od prve minute do jutra kretali smo se u rasponu od 0 do 3 mandata. Oko pola noći smo bili na tri mandata. Što sam i rekao da očekujem, od jednog do tri mandata. Ali i da možemo završiti i na nuli. Za par stotina glasova izgubili smo mandat u 6. izbornoj jedinici (Darinko Dumbović) i na kraju za koju tisuću u 2. izbornoj jedinici (Željko Lacković). Moglo je završiti i ovako i onako. Recimo, ona grupacija pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom završila je s tri mandata – dodao je Čačić.

Varaždinski župan misli da su rezultati jučerašnjih izbora optimalni za Hrvatsku za ovaj trenutak.

– Očito je da lijevi centar nema snage da preuzme vlast, a da desno centar sad stvarno može postati desni centar. Zato jer Plenković sa svojih 66 mandata, plus podrška HNS-a i naša podrška, manjinci, za formiranje Vlade ima 76 zastupnika. Nikakav Škoro, nikakvi radikali, nikakav Most. Nitko, s političkim porukama i stavovima ispod europskih civilizacijskih dosega, potpuno zaronjen u prošlost i neke teme koje danas uopće ne smiju biti teme, nije u poziciji da ga ucjenjuje – kazao je Čačić.

– Očito je da neke političke opcije koje su čista, gola ideologija, priča, koje nikad u životu nisu radile i napravile objektivno ništa u ovoj izbornoj jedinici. Postojao je Start kad su bili lokalni izbori. Nemaju niti jednog vijećnika, a imamo 80 gradova i općina u izbornoj jedinici. Ista je situacija i s Pametno. Ona druga desna priča, Domovinski pokret, što da kažem? Drele će zastupati naše interese? Što izaberemo, to imamo – rekao je Čačić i nastavio o HNS-u.

Što se tiče HNS-a, on je svoje završio. Stranka koja se uspije s 14 zastupnika spustiti na 9, pa s 9 na jednog, očito da je svoju priču završila i ocijenjena onako kako treba biti ocijenjena – izjavio je Čačić.

Predsjednik Reformista naglasio je da je za njih jako važno da su, kao jedna od rijetkih stranaka koja je izašla sama, pokazali i dokazali da su prisutni.

Od Vlade ne tražimo apsolutno ništa, niti da budemo u Vladi. Jedini naš zahtjev je da Sjever ima ravnopravni tretman kao i svi drugi. Projekti za koje smo se već dogovorili, da se snažnije i brže realiziraju – brza pruga, ceste i obilaznice i veliki projekt centralnog operacijskog bloka varaždinske bolnice da nam se omogući da apliciramo za europska sredstva – rekao je Čačić koji kao župan neće u Sabor.

– Kao predsjednik stranke sudjelovat ću na razgovorima s Vladom. Što sam činio i prije. Naša zastupnica će biti druga na listi i druga po preferencijalnim glasovima Natalija Martinčević – najavio je Čačić.

n.kalajdžija / sjever.hr

06.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.