Now Reading:
Početak gradnje vodovodne mreže u Krču – Jenkač: Više od 12 milijuna kuna investicija u vodovode
Full Article 4 minutes read

Početak gradnje vodovodne mreže u Krču – Jenkač: Više od 12 milijuna kuna investicija u vodovode

U Novom Marofu počelo je građenje vodovodne mreže dijela naselja Krč (zaselak Ključice), investitora Varkom d.d. Varaždin. U utorak su gradilište s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem obišli direktor Varkoma Željko Bunić i voditelj Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić.

Proširenje distributivne vodovodne mreže dijela naselja Krč predviđeno je kako bi se omogućila doprema vode i do dijela potrošača na području naselja Krč, smještenih sjeverno i sjeverozapadno od zaselaka Varošanec i Vukalovići, a koji će se priključiti na postojeći vodoopskrbni sustav Regionalnog vodovoda Varaždin, položen do spomenutih zaselaka. Predmetna distributivna vodovodna mreža sastoji se od 13 vodova ukupne dužine 3.560 metara.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je da su mještani dugo čekali ovaj vodovod te zahvalio Hrvatskim vodama na 80 posto sufinanciranja ovog projekta, a Varkomu i službama na odlično odrađenom poslu na projektiranju i nabavi pa se sada stiglo i do početka realizacije.

– Na području Novog Marofa imamo nekoliko vodovoda koji su trenutno u fazi proširenja, dogradnje, tako da imamo i brijeg Kališće na kojem se isto radi manje produženje vodovoda. Također, imamo izvođače za Visočku stezu i naselje Horvate. Tamo još uvijek imaju jedan mali lokalni vodovod i koriste još uvijek svoje privatne bunare, tako da očekuju vodovod. Pogledamo li unazad, na području Novog Marofa napravljene su velike investicije kad je riječ o vodoopskrbi i preko Hrvatskih voda i preko EU fondova, a jedan od najvećih je bio vodovod Ključ-Oštrice i dio Orehovca, investicija veća od 7,5 milijuna kuna. Moram pohvaliti Varkom i dobru suradnju koju s njima imamo pa i dalje pripremamo projekte, a trenutno ih je nekoliko. Jedan je spoj Visoko – naselje Sudovec koje je u Novom Marofu i koje također ima svoj lokalni vodovod i treba regionalni vodovod. Vjerujem da će kroz nekoliko godina doći do spajanja naselja Sudovec i općine Visoko na regionalni vodovod. Vinorodno područje, visoka zona Kotari koja se projektira i u pripremi je projekt, također visoka zona, Presečno Gornje, tako da bi s time obuhvatili više-manje sve potrebe građana na području Novog Marofa, kako u opskrbi postojećih kuća, tako i vinorodnih područja. To je za nas vrlo važno jer se na tim područjima sve više razvija turizam o kojem puno govorimo i koji nam se 100 posto povećao prošle godine u odnosu na 2018. – rekao je gradonačelnik Jenkač i zaključio da je u proteklih nekoliko godina investirano više od 12 milijuna kuna.

Danijel Bunić iz Hrvatskih voda napomenuo je da je vrijednost investicije u Krču 2,2 milijuna kuna, uz sufinanciranje Hrvatskih voda 80 posto i Grada Novog Marofa 20 posto.

– Radovi su na početku, nije ništa posebno ni komplicirano ni zahtjevno i očekujem u suradnji i koordinaciji između Varkoma, koji je jedan od primjerenih vodovoda u Hrvatskoj, i s druge strane vrlo agilne uprave Grada Novog Marofa s kojom imamo izvanrednu suradnju i na nekim drugim projektima, da će to bez problema biti riješeno. Očekujemo da će to biti završeno sljedeće godine, dakle u dvije godine – izjavio je Danijel Bunić.

Direktor Varkoma Željko Bunić rekao je da u ovom trenutku provode projekte od milijardu kuna.

– Ovo se moralo projektirati, nakon toga aplicirati pa onda provesti javna nabava. Mi smo sve to proveli, kao i sve ostale naše javne nabave i danas smo ovdje da napravimo nova 3,5 km vodovoda, da se priključi 50 ljudi i da na taj način Varkom ispuni svoju javnu funkciju. Naravno, što su više agilne jedinice lokalne samouprave, a Novi Marof je, onda će i stanovnici tih naselja imati što prije pitku vodu. Zahvaljujem Hrvatskim vodama na potporama jer bez njih Varkom ne bi mogao raditi, a voda bi bila skuplja. Kao što sam već rekao, Varkom do daljnjega neće povećavati cijenu vode i što se toga tiče, možete biti mirni – naglasio je Željko Bunić.

sjever.hr 01.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.