Now Reading:
Divjak u Međimurju: Na sjeveru Hrvatske imali smo podršku da se dokazujemo strukom, radom i zalaganjem
Full Article 3 minutes read

Divjak u Međimurju: Na sjeveru Hrvatske imali smo podršku da se dokazujemo strukom, radom i zalaganjem

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, nezavisna kandidatkinja na listi HNS-a u III. Izbornoj jedinici, u srijedu je boravila u Čakovcu, gdje je predstavila projekte u obrazovanju na području Međimurske županije.

– Tu smo uvijek imali podršku za reformske procese u obrazovanju, ulaganje u znanost, a i potporu da stručni ljudi na jedan argumentirani, pristojni, ustrajni način vode reforme u Hrvatskoj. Ja tu zahvaljujem, naravno, HNS-u koji je otvorio prostor da do toga dođe, ali i svima u Međimurskoj županiji jer smo na sjeveru Hrvatske imali podršku da se dokazujemo i strukom, i radom, i zalaganjem, a da sa strane ostavimo ideološke prijepore. To je neprocjenjiva podrška – naglasila je ministrica dodavši kako nikad nisu imali potrebu dokazivati se i „stavljati na nos” nekome svoje domoljublje, već su ga dokazivali radom i borbom za budućnost djece i mladih.

Divjak je istaknula kako je u protekle tri godine prepoznala potrebe i inicijative koje su dolazile sa sjevera Hrvatske, posebno iz Međimurske županije.

– Pored redovitih ulaganja i financiranja obrazovnog i znanstvenog sustava, imali smo stvarno rekordna ulaganja iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, što iz užeg državnog proračuna, što iz EU fondova – gotovo 200 milijuna kuna u tri godine – rekla je Divjak.

Istaknula je nekoliko projekata, među njima i izgradnju OŠ Vladimira Nazora u Pribislavcu, gdje je 80 posto sredstava osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u posljednje dvije godine to je više od 19 milijuna kuna ulaganja u školu u kojoj je 300 učenika, od toga 189 učenika pripadnika romske nacionalne manjine.

Vezano uz kurikularnu reformu, preko 10 milijuna kuna uloženo je u opremanje škola, kabineta, informatičkih učionica, kupnju opreme za učenike, učitelje i nastavnike, a tu je i ulaganje u sportske objekte od gotovo dva milijuna kuna.

– Kruna svega je ulaganje u Tehničku školu Čakovec, gdje temeljem izmjena Zakon o strukovnom obrazovanju ulažemo iz dva EU fonda 80 milijuna kuna za dogradnju infrastrukture i za razvoj novih programa u školi. To je veliki projekt s kojim sam započela, s regionalnim centrima kompetentnosti svoj mandat i ulaganje se, srećom, nastavlja – nastavila je ministrica te dodala:

– Što se tiče znanosti i visokog obrazovanja, uloženo je 56 milijuna kuna za Studentski dom uz Međimursko veleučilište, metalsku jezgru, znači znanstvena infrastruktura i ono što je u izgradnji za 12 milijuna kuna, to je Centar za napredne tehnologije održivoga razvoja pri Međimurskom veleučilištu.

m.furlan/sjever.hr 01.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.