Now Reading:
KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA: Odabirom deficitarnih zanimanja osigurana stipendija tijekom cijelog školovanja
Full Article 3 minutes read

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA: Odabirom deficitarnih zanimanja osigurana stipendija tijekom cijelog školovanja

U utorak, 30. lipnja, je u Loboru održana konferencija za medije na temu dificitarnih zanimanja i upisa u novoj školskog godini. Na konferenciji nazočili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek.

“Prvi upisni rok počinje 8. srpnja i traje do 22. srpnja i u naših deset srednjih škola slobodnih je 1415 mjesta, a iz osnovnih škola izlazi 1140 učenika. Svake godine Krapinsko-zagorska županija objavljuje Javni poziv za prijavljivanje za dobivanje učeničkih i studentskih stipendija. Kao i prošle godine i ove godine poziv ćemo raspisati u rujnu. Stipendije za deficitarna zanimanja dodjeljuju se do kraja školovanja i one iznose 500 kuna”, rekla je zamjenica Petek.

“Po školama smo još u veljači počeli sa prezentacijama deficitarnih zanimanja, no, koronavirus nas je spriječio da to nastavimo i dalje. Pozivam sve roditelje da razmisle prije upisa i da djecu usmjere na jedno od deficitarnih zanimanje, jer ih zaposlenje čeka odmah nakon završetka školovanja”, dodao je Ferek-Jambrek.

“Nakon prošle godine kada smo imali desetak deficitarnih zanimanja ove godine smo pojačali za još tri i to tesar, soboslikar i elektroinstalater. Polako se vraća kult rada kao nešto što je pozitivno”, kazao je župan Kolar. “Žao mi je što nismo uspjeli obići sve osnovne škole i skrenuti im pozornost što sve dobivaju ako upišu neko od ovih 13 zanimanja, da ih pratimo sa stipendijama do kraja školovanja i da im garantiramo posao na području Krapinsko-zagorske županije”, dodao je Kolar.

U proračunu Krapinsko-zagorske županije osigurano je 1,3 milijuna kuna i u ovoj godini imamo 175 stipendija i svake godine se dodjeljuje 30 stipendija u svakoj kategoriji, a deficitarnih onoliko koliko bude prijava.

m.sopek/sjever.hr 30.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.