Now Reading:
U Varaždinskoj županiji uskoro i robinzonski turizam, adrenalinski parkovi, kušaonice…Poduzetnicima čak 1,1 milijun bespovratnih kuna!
Full Article 4 minutes read

U Varaždinskoj županiji uskoro i robinzonski turizam, adrenalinski parkovi, kušaonice…Poduzetnicima čak 1,1 milijun bespovratnih kuna!

Varaždinska županija već je sad visoko pozicionirana na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske, a u budućnosti će jamačno biti još zanimljivija i poželjnija turistima iz Europe, ali i udaljenijih dijelova svijeta, zahvaljujući podizanju kvalitete postojećih, ali i uvođenju nekih potpuno novih sadržaja.

Kako bi pomogla razvoju turizma, Varaždinska je županija i ove godine raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu, a dana je upriličeno potpisivanje Ugovora s prijaviteljima kojima su odobrena sredstva.

Iznimno smo zadovoljni interesom, a posebno rezultatima jer je pristigao veliki broj vrlo, vrlo kvalitetnih prijava, rekla je predsjedavajuća  Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević.

-Dobili smo 112 prijava, 90 njih je zadovoljilo visoke kriterije koje smo postavili jer želimo ovdje razvijati visokokvalitetni, da ne kažem elitni turizam u ovom segmentu. Morali smo povisiti sredstva s prvobitnih 900 tisuća kuna, na 1,1 milijun kuna jer nismo mogli odbiti tako lijepe projekte, prekrasne priče – rekla je Martinčević i naglasila da je riječ o daleko najvećem ulaganju jedne županije u turizam:
-To daje rezultate, uz ono što sve radimo na promociji, našim manifestacijama, brendiranjima proizvoda, promociji naših OPG-ova i domaćih proizvoda, naše gastronomije, a smještajni kapaciteti zaokružuju cijelu priču.

Kuće za odmor s pričom su autohtoni projekt Varaždinske županije, a Martinčević ističe da je projekt uistinu zaživio i da ljudi žele razvijati takvu vrstu turizma, ali i da je sve više onih koji žele uživati u takvoj vrsti turističke ponude:
-Bez obzira na ovu situaciju s koronom, rezervacije nisu drastično pale jer se radi o objektima koji su izolirani, na našim obroncima, šumama, vinogradima, tako da nećemo imati ozbiljnijih podbačaja vezanih uz turizam i u ovoj teškoj godini.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini rekao je da su se neki prijavili na ovaj natječaj kako bi dobili sredstva za podizanje kvalitete svojih objekata, no ima i onih koji nude nešto potpuno novo.
-Ono što nam definitivno nedostaje u našoj županiji su dodatni sadržaji, odnosno atrakcije. Stoga smo proširili ovaj natječaj na OPG-ove kojima pomažemo i potičemo ih kroz naš novi projekt Agroturizam s pričom, da na svojem kućnom pragu otvaraju kušaonice i svoje OPG-ove otvaraju za turiste. S druge strane, kroz ovaj natječaj uspjeli smo pomoći i nekima koji su kroz tu inicijativu otvorili adrenalinske parkove, muzeje, podrume za vino, kušaonice, a možda po prvi put u Varaždinskoj županiji imat ćemo i robinzonski turizam. Riječ je o visokokvalitetnim kućicama na drvu i šatorima koji će, nadam se, po prvi put i Mali i Veliki Bukovec, odnosno istočni dio naše županije, staviti na turističku kartu. Dodatno smo poticali da se na turistički nerazvijenim područjima, a u županiji je još uvijek šest općina u kojima nema niti jednog smještajnog objekta, projekti posebno boduju, tako da nam je izuzetno drago da će i općina Visoko biti maknuta s te „neturističke liste” i ove godine dobiti prve smještajne objekte – rekao je Bojanić Morandini.

Današnjem je potpisivanju ugovora nazočio i pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović.
-U prosjeku smo davali između 50 i 55 posto vrijednosti, najmanja moguća cifra je bila 5 tisuća kuna, a najveći dodijeljeni iznos potpore je 22 tisuće kuna. Najviše je sredstava odobreno za kuće. Pristiglo je nekoliko zahtjeva i za robinzonski turizam, adrenalinski park, za potporu konjičkom sportu, nekoliko kušaonica…Imamo jednu sveobuhvatnu ponudu, upravo onakvu kakvu želimo kreirati u Varaždinskoj županiji, a to je nadgradnja klasičnog turizma s vrlo specifičnim krajolikom kakav imamo, da dižemo kroz kvalitetu tog smještaja, kroz kvalitetu svih susjednih obiteljskih gospodarstava, obrta, malih tvrtki, da svi zajedno sinergijom dižemo broj noćenja u županiji – rekao je Jakopović.

Da su na doista dobrom tragu, potvrda je i podatak da je prošlog vikenda popunjenost Kuća za odmor s pričom u Varaždinskoj županiji bila 50 posto, što je daleko više od prosjeka u Republici Hrvatskoj u ovome trenutku.

ak/sjever.hr

29.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.