Now Reading:
Računalna oprema i simulator zavarivanja za Metalsku jezgru Čakovec
Full Article 3 minutes read

Računalna oprema i simulator zavarivanja za Metalsku jezgru Čakovec

U ponedjeljak su u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje potpisani ugovora za opremanje Metalske jezgre Čakovec računalnom opremom i simulatorom zavarivanja.

Ukupna vrijednost opreme je oko 700 tisuća kuna, a ugovore s direktorima tvrtki 36 info Zoranom Tompošom i Južni prolaz Ivom Belanom, potpisao je međimurski župan Matija Posavec.

– Ovo je velik projekt ne samo za Međimurje nego za cijelu Hrvatsku. Za nas je poseban jer je to prvi znanstveno-istraživački centar koji će biti na području Međimurja, jer ustanovu takve vrste nemamo. S druge strane to je kompletiranje „centra znanja“ kao prostora gdje će biti sinergija obrazovanja i gospodarstva, na jednom mjestu će se sva naša pamet i potencijal moći izvesti u svijet. Povukli smo značajna sredstva iz europskih fondova i vjerujem da će sve biti do listopada u pogonu – rekao je međimurski župan.

Mario Šercer, voditelj Metalske jezgre Čakovec, podsjetio je da je ovo „druga runda“ potpisivanja ugovora za opremanje ustanove.

– Već je potpisan ugovor za opremanje laboratorija za prototipiranje. Na samoj zgradi radovi lijepo napreduju i sve se bliži kraju, a uskoro ćemo ući u naše prostore. Što se tiče današnjih ugovora, to su suvremena računalna oprema i simulator zavarivanja kao prvi takav uređaj u Međimurju, koji će služiti ne samo nama nego će biti na raspolaganju institucijama, obrazovnim i znanstvenim te gospodarskim subjektima, za edukaciju, znanstveno-istraživački rad ili druge svrhe – kazao je Šercer.

Maša Tomašić, voditeljica projekta Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec, podsjetila je da projekt traje od 1. srpnja 2018. i završit će 1. studenog 2020. Financiran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Međimurska županija je nositelj projekta, partneri su Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Međimursko veleučilište u Čakovcu, dok u provedbi projekta u funkciji operativnih tijela djeluju Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje. Ukupna vrijednost projekta 31.290.223,12 kuna, financirana u 100 postotnom iznosu. Vrijednost računalne opreme je 541.412,50 kuna, a simulatora zavarivanja 152.163,13 kuna s PDV-om. Preostaju još nabave namještaja, videoopreme i opreme za laboratorije.

Župan Posavec na kraju se osvrnuo na cijeli kompleks.

– Osim Metalske jezgre, Centar održivog razvoja je također jedna vrsta znanstveno-istraživačkog centra, uz širenje Veleučilišta, uz razvoj gospodarske zone, uz širenje poduzetničkog inkubatora ovaj prostor će živjeti. Iz programa prekogranične suradnje smo povukli sredstva za revitalizaciju ostatka prostora i to će biti „grad u gradu“ – zaključio je Posavec.

n.kalajdžija / sjever.hr

29.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.