Now Reading:
ŽENE I PODUZETNIŠTVO Kolar: Ključno je pravo na jednaku šansu i to je ono što moramo svi propagirati
Full Article 4 minutes read

ŽENE I PODUZETNIŠTVO Kolar: Ključno je pravo na jednaku šansu i to je ono što moramo svi propagirati

Najveće poslovno okupljanje žena na području Krapinsko – zagorske županije, konferencija “Žene i poduzetništvo u KZŽ 2020” održano je u srijedu u Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini.

Konferencija je posvećena ženama u poduzetništvu, a organizirani su zanimljivi paneli s govornicama koje su sudionicima kroz svoje priče uspjeha približile svijet poduzetništva, informirale ih o mogućnostima financiranja poduzetničkih ideja i projekata.

Župan Željko Kolar rekao je kako ne vidi razloga da bi netko u 21. stoljeću sprječavao žene da se bave poslom kojim žele, kad se znam da mogu biti jednako uspješne, ako ne i uspješnije od muškaraca.

– Ključna riječ je sloboda, pravo na izbor i pravo na jednaku šansu i to je ono što moramo svi propagirati, ne samo jedan dan u godini, ne samo deklarativno, nego stvarno to živjeti. Što se tiče ženskih „kvota“, ja sam uvijek bio protiv toga jer kada govorimo o „kvotama“, to znači da žene nisu ravnopravne – naglasio je Kolar.

Ova konferencija pokazatelj je koliko je žena zapravo prisutno u gospodarstvu i poduzetništvu, istaknuo je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

– Mislim da se mi u Krapini možemo pohvaliti zastupljenošću žena. U svim upravnim odjelima na čelu su žene. Uistinu, žene su sistematične, profesionalne, odrađuju besprijekorno njihove zadatke i uistinu su suradnice za poželjeti – rekao je Gregurović.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Martina Jantol Županić naglasila je kako je čast, zadovoljstvo i ponos nakon skoro dvije godine provedbe projekta izgradnje infrastrukture i opremanja Poslovno-tehnološkog inkubatora KZŽ imati prvi događaj u inkubatoru.

– S ponosom možemo istaknuti kako je već pet stanara u našem inkubatoru. Kada vidite koliki je tu polet i što to sve za njih znači, vidite da svi takvi infrastrukturni projekti, uz soft komponentu koja daje savjetodavnu pomoć našim stanarima, imaju smisla – rekla je direktorica Jantol Županić.

Predsjednica Skupštine KZŽ i predsjednica Ceha obrtnika KZZ Vlasta Hubicki napomenula je da od 2644 obrta u županiji, žene su vlasnice njih 788.

– U Krapinsko-zagorskoj županiji žene su u svim sferama života. Ja živim za trenutak kada to neće biti rečenica s kojom će se započinjati. Žene rade svugdje. Naravno da rade svugdje jer žene su isto tako i marljive i vrijedne i sposobne kao i muškarci. I muškarci i žene čine tu zajednicu koja se zove život – poručila je Hubicki.

Josip Grilec, predsjednik HGK Krapina, rekao je kako je Hrvatska gospodarska komora već na pri prvim dogovorima o ovoj konferenciji dala svoj doprinos i objeručke je prihvatila.

– Nas prije svega zanima poduzetništvo, otvaranje novih radnih mjesta, te da ti poduzetnički pothvati budu uspješni, a mi ćemo pomoći koliko možemo – rekao je Grilec.

Snježana Leljak, direktorica SL komunikacije d.o.o. i organizatorica konferencije, naglasila je da je konferencija namijenjena prvenstveno ženama poduzetnicama i onima koje to žele postati neovisno o tipu posla.

– Tu smo da osnažimo žene, da ih ohrabrimo da slobodno uđu u svijet poduzetništva jer danas je sve rizik. Nema nikakve sigurnosti i to nam je zapravo ove godine pokazala i pandemija COVID virusom, da ništa nije sigurno i ništa nije zauvijek. Isto je tako u poduzetništvu – poručila je Leljak.

Završno obraćanje na konferenciji imala je zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula:

– Žene imaju široki spektar sposobnosti, to nam otvara mogućnosti da budemo svestrane. Znanstveno je dokazano i da smo sistematične u onome što radimo. Oprezne smo, ali i dovoljno hrabre da poduzmemo neke korake, uvijek kad je potrebno. A ove inspirativne priče koje smo čuli od naših panelistica, pokazale su da smo mi žene i odlične organizatorice, vlasnice obrta i tvrtki, tako da je poruka sa ove današnje konferencije – žene su sposobne, a ako su toga svjesne, onda mogu činiti čuda. Žene, budite hrabre i budite uporne! – rekla je zamjenica Petek.

Konferenciju organiziraju SL komunikacije d.o.o., Županija Krapinsko-zagorska, Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije d.o.o., Hrvatska gospodarska komora Krapina ŽK Krapina te Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije.

m.furlan/sjever.hr 24.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.