Now Reading:
Varaždinski Purgari dobili svoj marš autora Davora Bobića, čut ćemo ga u rujnu
Full Article 2 minutes read

Varaždinski Purgari dobili svoj marš autora Davora Bobića, čut ćemo ga u rujnu

U petak je u Gradskoj vijećnici održana primopredaja notnih zapisa „Purgar marsh“, autora Davora Bobića pripadnicima Varaždinske građanske garde.

Marš je skladan povodom 270. obljetnice Varaždinske građanske garde, prvog nematerijalnog kulturnog dobra grada Varaždina. Autor je ovogodišnji dobitnik Porina i jedan od danas najplodonosnijih hrvatskih autora klasične glazbe, maestro Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

– Veliki je bio izazov napisati koračnicu. Danas se ne pišu toliko. Napisati pravi varaždinski marš je teško jer trebalo je spojiti građansku kulturu ovog prekrasnog grada i tradicije koju imamo s nevjerojatnim jubilejom naših Purgara. To je zamka, da ne odete u nekakvu ratničku koračnicu ili marš. Mislim da sam uspio. Ta muzika zvuči dostojanstveno, poglavito u svom finalu sa svečanim, himničkim karakterom. Mislim da će biti na ponos Varaždinske građanske garde i Varaždina – rekao je Bobić.

– Poznajući Davora Bobića, ovo će biti vrhunsko djelo koje ćemo snimiti i kao suvenir za grad Varaždin – dodao je zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić zahvalivši autoru na ovom djelu, ali i dosadašnjoj suradnji.

Gradonačelnik Ivan Čehok je rekao da ne zna niti za jedno udruženje građana koje bi slavilo tako veliku, 270. obljetnicu.

– A Purgari su tada bili pokretači svih ideja oko glazbenog života u Varaždinu, pa čak potaknuli i osnivanje Glazbene škole. Oni su naša atrakcija, subotom građani i turisti gledaju smjenu straže, a uskoro će to biti i uz njihov marš. Još moraju naučiti stupati. A i ja s njima, kao nadzapovjednik. Morat ćemo uskladiti korak – kazao je gradonačelnik.

Na primopredaji notnog zapisa u Gradskoj vijećnici bili su i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica i ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

„Purgar marsh“ Gradski puhački orkestar izvest će u rujnu povodom velikog jubileja.

n.kalajdžija / sjever.hr

05.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.