Now Reading:
Škvarić: Proračun za 2019. godinu najveći je proračun Grada Lepoglave dosad, a sve što smo planirali smo i realizirali
Full Article 4 minutes read

Škvarić: Proračun za 2019. godinu najveći je proračun Grada Lepoglave dosad, a sve što smo planirali smo i realizirali

-Sa zadovoljstvom mogu reći da je izvršenje proračuna za 2019. godinu na takvoj razini da je to najveći proračun Grada Lepoglave dosad i to stoga što smo u prihodovnom dijelu realizirali nešto manje od 35 milijuna, a u rashodovnom dijelu nešto više od 30 milijuna kuna, što je omogućilo da imamo višak prihoda oko 4,9 milijuna kuna – rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić nakon sjednice Gradskog vijeća održane u četvrtak, dodavši kako će se preneseni višak najvećim dijelom utrošiti za rekonstrukciju i adaptaciju dječjeg vrtića Lepoglava i izgradnju dječjeg vrtića Donja Višnjica.

U izvješćima o izvršenju programa javnih potreba u 2019. godini navedeno je da je za građenje komunalne infrastrukture utrošeno 5,5 milijuna kuna, za održavanje komunalne infrastrukture 3,6 milijuna kuna, za sport 900 tisuća kuna, za vatrogastvo, civilnu zaštitu i udruge građana 1,1 milijun kuna, a za potrebe socijalne skrbi 575 tisuća kuna. Nadalje, za obrazovanje iznad školskog standarda dodijeljeno je 464 tisuće kuna, za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju 58 tisuća kuna, za društvene djelatnosti i turizam 2,4 milijuna kuna, za razvoj malog i srednjeg poduzetništva 422 tisuće kuna te za demografske mjere za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji 148 tisuća kuna.
.

Među projektima koji su provedeni Škvarić je istaknuo energetsku obnovu zgrade gradske uprave, vrijednu 1,2 milijuna kuna, a prošle su godine počele rekonstrukcija dječjeg vrtića Lepoglava za 12,2 milijuna kuna i izgradnja dječjeg vrtića u Donjoj Višnjici za 3,9 milijuna kuna.
-Uvijek naglašavam; dva dječja vrtića vrijedna 16 milijuna kuna – to nitko u Hrvatskoj nema! Provodili smo i kapitalne investicije kao što su izgradnja cesta, sanacije klizišta i nogostupa, obnova društvenih domova, postavljanje javne rasvjete. Sve što smo planirali je i realizirano. Nije sve išlo direktno preko proračuna, stoga zahvaljujem partnerima, prije svega Hrvatskim vodama koje su uložile velika sredstva u uređenje gotovo 7,5 kilometara osnovnog toka rijeke Bednje, ali i svih potoka koje je trebalo sanirati zbog opasnosti od polava i bujica – kazao je Škvarić.

Spomenuo je i pomoć Hrvatskih cesta, varaždinskog ŽUC-a, komunalnih poduzeća Ivkom i Varkom i varaždinske Elektre.
-Svi smo mi u zajedničkoj sinergiji napravili puno koristi za građane Lepoglave i ponosan sam što smo uspješno realizirali sve programe i projekte.

Na sjednici lepoglavskog Vijeća našlo se i nekoliko izvještaja o radu u prošloj godini.

Savjet mladih Grada Lepoglave je, među ostalim, u nekoliko navrata svoje djelovanje predstavio mladima u Lepoglavi i Ivancu te sudjelovao u savjetovanju u postupku donošenja proračuna Grada Lepoglave za 2020.

Gradska knjižnica Ivana Belostenca Lepoglava u prošloj godini je imala 1129 članova ili 13,6 posto pučanstva grada, a taj broj kontinuirano raste. Knjižnica ima posudbeni fond od 31.788 knjiga.

U izvještaju Turističke zajednice Grada Lepoglave navedeno je da je prošle godine u Lepoglavi zabilježeno 625 dolazaka i 1196 noćenja, a uz domaće, najviše je turista bilo iz Austrije i Slovenije.

Vatrogasna zajednica Grada Lepoglave u 2019. godini brojala je 377 članova i 4 dobrovoljna vatrogasna društva. Odrađeno je 30 intervencija, što je značajno smanjenje s obzirom da se „u red“ dovelo spaljivanje zapuštenih zemljišta, navedeno je u izvješću.

U izvještaju o radu Turističko kulturno informativnog centra TKIC d.o.o. navedeno je da je prošle godine, između ostalog, nastavljeno provođenje projekta „Tehnološki centar drvne industrije grada Lepoglave“, vrijednosti 100 milijuna kuna, te projekta „Centar pavlina“, za koji su dobivena sredstva Ministarstva kulture za idejno rješenje i projektnu dokumentaciju. Pokrenuta je i procedura za izdavanje građevinske dozvole.
Inače, upravo je ova točka dnevnog reda izazvala najveće polemike, uz pitanje koliko se sredstava daje TKIC-u i je li on samoodrživ, na što Škvarić odgovara:
TKIC-u se ne daju sredstva, to je trgovačko društvo koje posluje po Zakonu o trgovačkim društvima u tom kontekstu. Grad Lepoglava može samo ulagati sredstva u objekt koji je u vlasništvu Grada, a sve ostalo, svoju održivost, TKIC mora sam osigurati.

Lepoglavski gradski vijećnici prihvatili su sklapanje Sporazuma o sufinanciranju izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje na lokaciji Motičnjak u Varaždinu te Sporazuma o njegovom korištenju.

s.kalajdžija/sjever.hr

05.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.