Now Reading:
Počeli su radovi na obnovi kultnog zagrebačkog Kina Europa
Full Article 3 minutes read

Počeli su radovi na obnovi kultnog zagrebačkog Kina Europa

Profesor Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta, voditelj projekta obnove je objasnio da se započinje sa sanacijom pročelja koje će se vratiti u stanje iz 1925., kakvo je bilo na svome otvorenju

-Počeli su radovi na obnovi Kina Europa što će ovomu kultnom kinu vratiti stari sjaj, a do kraja 2021. ćemo imati obnovljeno Kino Europa – za 21. stoljeće – rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tijekom obilaska kina u kojem je započela prva od triju faza radova na rekonstrukciji ovoga zaštićenog kulturnog dobra.
 
-Ovo je jedno od pet kina koje smo spasili od tajkunskih privatizacijskih ralja. Prošle smo godine zatvorili ovo kino zbog nepoštivanja ugovora o zakupu i nedostatna ulaganja u objekt. Prva faza se odnosi na obnovu fasade i krovišta, druga na obnovu interijera, a treća na uređenje prostorija po uzoru na stari izgled. Ugovor s Arhitektonskim fakultetom je potpisan prošle godine u rujnu. S ovakvom obnovom ćemo  u Kinu Europa uživati idućih 200 godina jer sve što vrijedi traje, a sve što traje vrijedi – rekao je gradonačelnik.

Profesor Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta, voditelj projekta obnove je objasnio da se započinje sa sanacijom pročelja koje će se vratiti u stanje iz 1925., kakvo je bilo na svome otvorenju.
-U drugoj su fazi planirani restauracijski radovi na interijeru jer se u istraživanjima pokazalo da prethodno stanje nije odgovaralo izvornomu izgledu – bogato koloriranu i s obrađenim mramorom ukrašenu interijeru. U posljednjoj fazi će se u cijelosti osuvremeniti prostor te će se ugraditi instalacije za moderno grijanje, hlađenje i ventilaciju kako bi se u kinu mogle održavati i druge priredbe – rekao je.

Direktor GSKG-a Joško Jakelić je istaknuo da će njegova podružnica, a koja je upravitelj zgrade u Varšavskoj 3, nadzirati radove na obnovi.
-Projekt je vrijedan oko 1,8 milijuna kuna s PDV-om, a radovi će se financirati iz pričuve koja iznosi oko 20 kuna po kvadratu mjesečno i to u narednih 15 godina, a obračunska površina objekta je 2 000 kvadrata.
 
Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić je istaknula da je cjelovita obnova Kina bila neophodna te da se i ovog ljeta nastavlja s programom na ljetnoj pozornici Tuškanac.
 

-Ovog ljeta smo pripremili bogat trodnevni program na ljetnoj pozornici Tuškanac koji se  bavi legendarnom filmskom glazbom. Pripremili smo nekoliko filmova, koncert Zagrebačkih solista te veliki koncert Gabi Novak i Matije Dedića – najavio je ravnatelj Kulturno informativnog centra u Zagrebu Petar Bujas pa je  izrazio zadovoljstvo što će nakon obnove Kino Europa opet biti središte zagrebačke kulturne scene.

www.sjever.hr

05.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.