Now Reading:
Kolar: Zbog koronavirusa slika gospodarstva Krapinsko-zagorske županije danas je bitno drugačija!!!
Full Article 4 minutes read

Kolar: Zbog koronavirusa slika gospodarstva Krapinsko-zagorske županije danas je bitno drugačija!!!

Kakva je bila financijska slika u poslovanju Krapinsko-zagorske županije u prošloj godini, ali i koje su sve posljedice kornavirusa u ovoj, bila je jedna od tema sjednice Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije održane u četvrtak. Brojke koje su zaokružile poslovanje u prošloj godini predstavio je župan Željko Kolar.

Tako je prošloj godini Krapinsko-zagorska županija, uključujući i proračunske korisnike, ostvarila ukupne prihode i primitke, uvećano za preneseni višak iz prethodnog razdoblja, u iznosu od 655.966.620,14 kuna što je 88,4 % godišnjeg plana koji je iznosio 741.964.797,27 kn. S druge strane, ukupni rashodi i izdaci u 2019. godini ostvareni su u ukupnom iznosu od 665.625.123,34 kn što je 89,7 % godišnjeg plana koji je iznosio 741.964.797,27 kuna. Ostvaren je manjak u iznosu od 9.658.503,20 kuna. Navedeni manjak posljedica je manjka poslovanja zdravstvenih ustanova, prvenstveno OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana te SB Krapinske Toplice, navedeno je u izvještaju.

Danas zbog koronavirusa gospodarska slika je drugačija na području Krapinsko-zagorske županije i pad izvornih prihoda je oko 21,6%, odnosno na mjesečnoj razini u travnju i svibnju oko 1,1 miljun kuna. Odmah su zaustavljeni projekti, javna nabava osim onih koji su bili vezani za europske projekte i europske fondove”, izjavio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Do sada sam razgovarao sa tridesetak gospodarstvenih s područja Županije kojima sam postavio istih pet pitanja: da li proizvode, da li mogu robu izvesti, da li mogu naplatiti, kakva je lista narudžbi i da li imaju dovoljno sirovina?, rekao je župan Kolar dodajući da će se u rebalans proračuna ići u srpnju, kada će gospodarska situacija biti puno jasnija.

Među izvještajima o poslovanju ustanova, na sjednici Skupštine raspravljalo se i o poslovanju županijskih zdravstvenih ustanova, Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu, Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Zavoda za javno zdravstvo i Ljekarne Krapinsko-zagorske županije.

Za riječ se javio HDZ-ov Zoran Gregurović, upitavši što je sa specijalizacijama u Domu zdravlja, osobito u ambulanti Krapina. „Određeni koraci su napravljeni, raspisani su natječaji za pedijatriju radiologiju, za obiteljsku medicinu, no ostao je problem interne medicine, oftalmologije, fizikalne medicine. U jeku koronakrize liječnica ordinacije fizikalne medicine prekinula je ugovor i otišla u mirovinu. Sedmero djelatnika ordinacije ukoliko se ne nađe riješenje, otići će na zavod za zapošljavanje”, kazao je Gregurović.

Odgovor je dala ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nada Dugan rekavši da se natječaj raspisao ali se nitko nije javio na taj natječaj i sada se radi na tome da Specijalne bolnice u Krapinskim i Stubičkim Toplicama obavljaju terapiju za sve pacijente.

Krapinsko-zagorska županija izradila je Strategiju razvoja za razdoblje do 2020. godine, među ostalim i prvi korak kojim se postavljaju temelji dugoročnog planiranja za novo digitalno doba za koje Županija želi biti spremna izrađenom strategijom koja će povećati razinu digitalne spremnosti. Ona predviđa proces uvođenja digitalnih tehnologija u svim područjima upravljanja što uključuje poslovne procese temeljene na većoj količini podataka, donošenje odluka temeljem analize podataka, nove usluge za građane, nove kanale komunikacije i poboljšane ljudske potencijale.

n.kalajdžija/m.sopek/sjever.hr 05.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.