Now Reading:
KREĆE PROJEKT “MEĐIMURSKA JARETINA” Cilj je restorane i trgovine opskrbiti domaćim proizvodom
Full Article 3 minutes read

KREĆE PROJEKT “MEĐIMURSKA JARETINA” Cilj je restorane i trgovine opskrbiti domaćim proizvodom

medjimurje jaretina

U Međimurskoj županiji, vodećoj županiji u području kozarstva u Hrvatskoj, kreće se s projektom „Međimurska jaretina – mogućnosti proizvodnje i plasmana”.

Ugovor o provođenju projekta potpisao je župan Matija Posavec s Agronomskim fakultetom Zagreb.

– Međimurska jaretina ima veliki potencijal jer je Međimurje „najkozarskija” županija u Hrvatskoj, vodeća i po broju uzgajivača i po činjenici da se 30% ukupnog kozjeg mlijeka u Hrvatskoj proizvodi u Međimurju, da je 40% ukupnog broja uzgojno valjanih koza također ovdje, preko 3000 grla kojim se bavi 39 naših uzgajivača. Imamo i najkvalitetniju kozu koju 2225 kg kozjeg mlijeka daje u jednoj laktaciji. Sve su to podaci koji nas obvezuju da krenemo s projektom Međimurske jaretine, da pomognemo našim uzgajivačima, da na taj način štitimo naš domaći proizvod, kvalitetni proizvod, da se njime opskrbljuju restorani i trgovine i da na taj način zaokružimo jedan proces podrške poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je župan Posavec.

medjimurje jaretina

Voditelj projekta, izvanredni prof. dr. Antun Kostelić rekao je kako će se kroz narednih nekoliko mjeseci uzgajivači upoznati s projektom kako bi se već sljedeće godine u proljeće međimurska jaretina našla u restoranima.

– Problem je što mi nismo prepoznali taj proizvod koji, za razliku od drugih animalnih proizvoda, može doista biti konkurentan. I cijena može biti konkurentna, ne samo u restoranima i mesnicama, nego i u trgovačkim centrima, stoga se postavlja pitanje zašto naši ljudi ne bi jeli hrvatski proizvod koji cjenovno, tehnološki i po kvaliteti može biti i bolji od uvoznog jer sve imamo pod kontrolom – rekao je profesor Kostelić objasnivši što će se točno raditi u sklopu projekta:

– Odabrat ćemo nekoliko farmi i od samog početka pratiti tehnologije da pripremimo to jare za tržište. Pokušat ćemo proizvesti to jare što jeftinije, a da bude interesantno trgovačkim lancima, restoranima i mesnicama. Pilot projekt traje godinu dana, ali vjerojatno će i malo duže trajati i provodit će se na području Međimurja na nekoliko farmi. Paralelno s tim, radit ćemo na promociji jarećeg mesa, animirati ljude da uđu u tu priču.

medjimurje jaretina

Predsjednica Udruge uzgajivača koza Međimurske županije Nevenka Gadanec naglašava kako je tradicija kozarstva na ovom području duža od 30 godina, a u isplativost ovog projekta vjeruje.

– Mi ćemo s našim kolegama iz udruge i ostalim uzgajivačima održati jedan sastanak i čuti što oni misle. Imamo puno koza, mogli bi imati i puno jaradi. Ja u ovome vidim budućnost i to se može – rekla je predsjednica udruge dodavši kako za plasiranje mlijeka imaju dobrog partnera, Vindiju, a sad bi takvog jednog trebali i za jarad.

medjimurje jaretina
medjimurje jaretina
medjimurje jaretina

m.furlan/sjever.hr 04.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.