Now Reading:
BANKE PONOVO UVODE CRNE LISTE Podizanje kredita više neće proći bez provjere
Full Article 2 minutes read

BANKE PONOVO UVODE CRNE LISTE Podizanje kredita više neće proći bez provjere

Banke su opet počele razmjenjivati podatke o klijentima i stanju njihovih kredita. To znači da se ponovno uvode tzv. crne liste s podacima onih koji ne podmiruju svoje obveze.

Riječ je o praksi s kojom su banke prekinule prije dvije godine zbog Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka, piše RTL.
Prelazak iz jedne banke u drugu ili podizanje kredita više neće proći bez provjere. Banke su počele s ponovnom razmjenom podataka i to kroz OSR ili Osnovni sustav registra.

‘-Razmjenjivanje podataka služi boljem upravljanju kreditnim rizikom, u prošloj smo godini bili suočeni s velikom poplavom gotovinskih namjenskih kredita i svakako bi bilo bankama lakše da su imale u toj funkciji HROK kao podršku u upravljanju kreditnim rizikom’ – rekla je Martina Drvar, viceguvernerka HNB-a.

Prikupljanje podataka zaustavljeno je u svibnju 2018. zbog usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti podataka, podsjeća RTL. U međuvremenu su banke provodile djelomičnu razmjenu podataka informatičkim sustavom koji daje podatke o onima koji nisu u roku ispunili dospjele obveze. Sada ponovno dijele sve što moraju.

‘-Ti podaci se odnose na identifikaciju klijenta, iznos njegova duga i što je najvažnije, na nepodmireni dug i broj dana koliko taj nepodmireni dug leži u određenoj instituciji’ – objašnjava Drvar.

www.sjever.hr/RTL

04.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.