Now Reading:
Pomoćnik ministra Trut: U Varaždinskoj županiji sve je odrađeno na zahtijevanoj razini
Full Article 4 minutes read

Pomoćnik ministra Trut: U Varaždinskoj županiji sve je odrađeno na zahtijevanoj razini

Nakon dugo vremena održana je fizička sjednica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije kojoj su nazočili i gosti iz Nacionalnog stožera, među kojima su bili pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut te koordinatori Civilne zaštite.

Koronavirus nije poštedio ni Varaždinsku županiju koja je već četiri tjedna bez novooboljelih i gotovo punih tjedan dana uopće bez ijedne pozitivne osobe zaražene koronavirusom, rekao je načelnik Stožera Robert Vugrin, podsjetivši da je prvi slučaj zabilježen u noći s 1. na 2. ožujka, dok je zadnji slučaj obolijevanja bio 4. svibnja.
-Već prije dva tjedna je Varaždinska županija bila bez pozitivnih, a osoba koja se liječila u Klinici „Dr. Fran Mihaljević” još je uvijek tamo, ali već tjedan dana nije pozitivna na koronavirus – dodao je.

Uz zahvalu svima koji su dali doprinos povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području županije, Vugrin je istaknuo da je županijski stožer održao 57 sjednica, uz konzultacije i rasprave te suradnju s medijima. Operativni centar Stožera otvorio je zasebnu telefonsku liniju i mail adresu, odgovoreno je na više od 1.500 mailova, a službenici su kontinuirano bili na telefonskoj liniji. Vodila se i evidencija propusnica i e-Propusnica i izdana odobrenja za više od 40 organiziranih samoizolacija za poslodavce vezano uz vozače teretnih vozila

Kada je riječ o zaštitnoj opremi, županijski je stožer bio centralna točka koja je samo socijalnim ustanovama distribuiralo više od 140 tisuća kirurških maski, 7 tisuća zaštitnih maski, više od 40 tisuća pari zaštitnih rukavica, 16 tisuća zaštitnih ogrtača, više od četiri tisuće zaštitnih naočala, rekao je Vugrin te dodao da su uspostavljeni i vođeni objekti predviđeni za karantenu u Trakošćanu te u Studentskom domu, dok je u varaždinskoj bolnici odrađen veliki posao, na način da su se zbrinuli i liječili svi oboljeli od koronavirusa, a u bolnici je uzeto više od dvije tisuće briseva.
-Zavod za javno zdravstvo vrlo je bitna ustanova, zajedno s epidemiološkom službom, koja je educirala, nadzirala i mapirala osobe zaražene Covid-19 virusom. Što se tiče bliskih kontakata, stavljeno je u izolaciju 318 osoba, u sklopu epidemioloških obrada provedeno je 60 ciljanih dezinfekcija – rekao je Vugrin dodavši da je od 30. ožujka Zavod i sam pokrenuo molekularnu dijagnostiku i odrađeno je više od 3300 testiranja s kapacitetom od 90 uzoraka dnevno.

Govoreći o radu Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, Damir Trut je rekao da je sve odrađeno na zahtjevanoj razini.
-Sve zadaće i sve odluke koje je Nacionalni stožer donio, Stožer civilne zaštite Varaždinske županije i svi ostali stožeri koji su pod ingerencijom Županije provodili su i statistika je na visokoj razini. Varaždinska županija je brojčano jako visoko, pa možete samo zamisliti koliko je to brojaka u cijeloj Republici Hrvatskoj – minimalno je to puta 20 i još više. Zahvala i Stožeru i svim njegovim članovima, a ponajviše operativnim snagama Civilne zaštite, vatrogastvu, Crvenom križu, gorskoj službi, policiji, zdravstvenom osoblju koje je dalo svoj veliki obol u ovoj korona krizi i svima ostalima koji su dali svoj doprinos. Zahvala Nacionalnog stožera, načelnika Stožera potpredsjednika Vlade i ministra Davora Božinovića – rekao je Trut.

Na pitanje je li bilo propusta, odnosno jesu li spremni za eventualni drugi val epidemije, Vugrin je odgovorio:
-Ne bih rekao da je bilo propusta. Bili smo spremni, reagiralo se dobro. Mi smo spremni i sada i ne bih rekao da je val završen, o čemu govori i statistika. Nismo proglasili bitku završenom. Virus je prisutan i u Hrvatskoj i u drugim zemljama i ako se ljudi neće pridržavati propisanih mjera, socijalne distance, može doći do većeg širenja, ali naše ustanove su spremner i možemo brže i učinkovitije reagirati.

ak/sjever.hr

01.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.