Now Reading:
Vatrogasci u Mariji Bistrici – u koronakrizi dnevno je bilo aktivno njih 1500
Full Article 3 minutes read

Vatrogasci u Mariji Bistrici – u koronakrizi dnevno je bilo aktivno njih 1500

Tradicionalno 21. hodočašće vatrogasaca u Nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici održano je u nedjelju u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice dok je domaćin hodočašća bila Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije. Ovakvo okupljanje privuklo je veliki broj uzvanika od ministra unutarnjih poslova, Davorina Božinovića, župana Krapinsko-zagorske županije, Željka Kolara, predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera te glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića.

Na hodočašću su bili i načelnik Marije Bistrice, Josip Milički, predsjednik Općinskog vijeća, Teodor Švaljek, te predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki. Stigao je i počasni predsjednik vatrogasne zajednice te bivši premijer Franjo Gregurić kao i bivša EU parlamentarka Marijana Petir.

Ministar Božinović je zahvalio vatrogascima za sve ono što čine 365 dana u godini, a posebno ove godine jer su, kazao je, bili jedna od vodećih snaga cjelokupnog sustava civilne zaštite u nošenju s jedne strane s koronavirusom, a s druge strane u saniranju šteta izazvanih potresom u Zagrebu.

– Svibanj je mjesec vatrogasaca, a ove godine Svetog Florijana nismo mogli obilježiti zbog mjera restrikcije, ali svi zajedno učinili smo sve da već u svibnju možemo organizirati hodočašće. Energija koju su pokazali u suočavanju s koronaviruosm i potresom govori da su to humani ljudi, solidarni i dobri. U trenucima naše najžešće suočenosti s epidemijom, vatrogasne snage odradile su izuzetno snažnu ulogu. Na dnevnoj bazi, na razini svih županija, bilo je angažirano između 1.200 i 1.500 vatrogasaca – kazao je ministar.

Župan Željko Kolar zadovoljan je što su epidemiološke mjere dozvolile da se hodočašće održi.

– Drago mi je da su epidemiološki uvjeti takvi da se 21. hodočašće vatrogasaca u Mariju Bistricu može održati. Još jedan moment da zahvalimo vatrogascima na svemu što čine na zaštiti zdravlja ljudi i njihove imovine. Vatrogastvo na području KZŽ je zapravo način života i moram izraziti veliko zadovoljstvo načinom na koji je organizirana vatrogasna zajednica, kako djeluje. Bez obzira radi li se o profesionalnim ili dobrovoljnim vatrogascima, to je snaga na koju se kao župan u svakom trenutku mogu osloniti. Vatrogasci se odavno ne bave samo zaštitom od požara nego nema niti jedne elementarne nepogode gdje vatrogasci nisu prvi na terenu – izjavio je Kolar.

Glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković, naglasio je da su vatrogasci, kao i u svim drugim nesrećama, uvijek prvi na liniji, od prijevoza bolesnika, krvnih pripravaka, do sanacije i dezinfekcije prostora i punktova razdvajanja gdje su pomagali policiji.

– Dnevno je angažirano preko 1.200 vatrogasaca. Odradili su veliki posao i sve zadaće sukladno zapovijedima – dodao je Tucaković ističući da je hodočašće organizirano u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i da je u ešalonu, u Mariji Bistrici, bilo preko 300 njih.

Načelnik općine Marija Bistrica, Josip Milički, pozdravljajući okupljene izrazio je dobrodošlicu ističući kako je iza cijele Hrvatske teško vrijeme izazvano koronavirusom i potresom.

– Moramo biti zahvalni Majci Božjoj Bistričkoj da u Mariji Bistrici nije bilo niti jednog zaraženog i da je naše svetište, unatoč teškom potresu, ostalo čitavo. S druge strane u tim teškim vremenima, upravo vi vatrogasci, ste bili i vjerujem da ćete biti stup, oslonac i pomoć kako bi prebrodili što lakše ova krizna vremena – poručio je načelnik.

s.kalajdžija / sjever.hr

31.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.