Now Reading:
SAVJET POZNATE VARAŽDINSKE GINEKOLOGINJE Seksajte se i u trudnoći, no ukoliko imate ove simptome suzdržite se!
Full Article 3 minutes read

SAVJET POZNATE VARAŽDINSKE GINEKOLOGINJE Seksajte se i u trudnoći, no ukoliko imate ove simptome suzdržite se!

sex

Vrlo često se misli da će vođenje ljubavi u trudnoći naškoditi nerođenom djetetu. To, naravno, nije točno, kaže ginekologinja Martina Jerbić Cecelja jer je dijete intrauterno zaštićeno na nekoliko načina. Prvenstveno se to odnosi na debljinu stjenke maternice i trbušne stjenke, čvrstoću majčinog tkiva te plodnu vodu koja kontrolira sve vrste vibracija i pritisaka.

Promjene raspoloženja, strah povezan s ishodom trudnoće, mučnina, povraćanje i napetost u grudima, promijenjena slika o vlastitom tijelu i ostale promjene u trudnoći snažni su faktori koji utječu na seksualnost žena u trudnoći objašnjava doktorica Jerbić Cecelja.

Kako kaže doktorica, učestalost spolnih odnosa pada s trajanjem trudnoće najčešće zato jer se u zadnjem trimestru trudnoće smanjuje želja i uzbuđenje trudnice, pojačava bol, ali i strah od iščekivanja poroda. Muškarci čije žene su trudne i očevi koji imaju malu djecu imaju manju razinu testosterona koji je glavni hormon seksualne želje i libida i kod muškarca i kod žena. Kod 10-20% žena seksualna aktivnost postaje snažnija u trudnoći, dok kod 50-60% žena ista želja pada u trudnoći. Razlog je i što se mnoge žene smatraju manje atraktivnima u tom periodu što uvelike doprinosi padu interesa za spolne odnose u trudnoći.

Stav o spolnosti u trudnoći ovisi i o kulturološkim i vjerskim pogledima na život. Stanja u kojima se ne preporuča seksualni odnos u trudnoći su: nerazjašnjiva krvarenja, otvorenost ušća maternice, prijevremeni porod u prethodnim trudnoćama i blizanačka trudnoća. Da bi se smanjio strah od seksualnosti u trudnoći partner bi trebao davati trudnici pozitivne komentare u vezi njezinog izgleda i pružiti joj potporu u stanjima promjene raspoloženja. Partneri bi svoju seksualnu bliskost trebali riješiti dobrom komunikacijom punom razumijevanja i ljubavi – kaže doktorica Jerbić Cecelja.

Poliklinika NANNA
Optujska ulica 43
42000 Varaždin
tel: 042/200-081
poliklinikananna@gmail.com
Radno vrijeme: pon., čet od 8 do 15 sati
uto., sri. od 13 do 20 sati, petak od 8 do 12 sati i od 15 do 19 sati
sub prema dogovoru

www.sjever.hr 31.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.