Now Reading:
U NOVOM RUHU Svečano otvoren obnovljeni varaždinski Trg tradicijskih obrta
Full Article 4 minutes read

U NOVOM RUHU Svečano otvoren obnovljeni varaždinski Trg tradicijskih obrta

Kao novitet u Hrvatskoj, u Varaždinu je 2002. godine pokrenut Trg tradicijskih obrta. Prvotno je bio smješten na Franjevačkom trgu, a na prostor u Uršulinskoj ulici preseljen je 2008. godine.

Budući da su kućice bile stare i dotrajale, više nisu zadovoljavale uvjete potrebne izlagačima pa se počelo razmišljati o obnovi, ne samo izlagačkih kućica, već i cijelog trga. Dio prve faze obnove je dovršen, a u petak je upriličena mala svečanost otvorenja novog „doma” kovača, klobučara, pčelara, art-keramičarke i obućarke.

-Odlučili smo savjetovati se s Društvom arhitekata Varaždin i uključi smo u cijeli postupak struku jer građani često znaju prigovarati da u važne procese vezane uz povijesnu gradsku jezgru nije uključena struka. Ovdje smo od samog početka uključili i struku i korisnike. Provoditelj natječaja bilo je Društvo arhitekata Varaždin, imali smo peteročlani ocjenjivački sud, na čelu s predsjednicom Leom Pelivan, a kao najbolje idejno rješenje odabrano je ono skupine mladih internacionalnih autora koji su osmislili novi izgled trga – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth.

Obnova trga obavljat će se u više faza, a ukupna procijenjena vrijednost svih faza je 400 tisuća kuna plus PDV. Tome treba pridodati i sve troškove natječaja te pripremne i završne radove.
-Od tih 400 tisuća kuna je za uređenje i izradu novih kućica predviđeno 250 tisuća kuna plus PDV i bit ćemo unutar budžeta. Ono što još trebamo napraviti u prvoj fazi, a što ćemo realizirati u idućim tjednima, jest izrada zaštitne tende. Najesen ćemo posaditi nova stabla i novo zelenilo koji će dodatno oplemeniti prostor trga, dok će se u drugoj fazi izgraditi centralno mjesto prezentacije – objasnila je Toth.

Najbolji alat za oblikovanje grada definitivno su arhitektonski natječaji, istaknula je Petra Korpar, predsjednica DAV-a:

-Mi jako dobro surađujemo s gradskom Turističkom zajednicom i ono što nam je bilo najbitnije prilikom organizacije natječaja bila je participacija korisnika čije smo mišljenje i želje uvažili.

Na natječaj je pristiglo 11 ponuda, a zašto je izabrano upravo ovo idejno rješenje, objasnila je Lea Pelivan, predsjednica ocjenjivačkog suda:
-Ovo rješenje, iako na prvu nije iskočilo, kroz svoju jednostavnost, prilasodljivost, pokazalo se najboljim za ovu lokaciju. Ima jednu razinu otvorenosti za sve ono što ovaj trg treba primiti u budućnosti. Varaždin je pokazao da je otvoren za nove stvari i ovo je rješenje neki novi restart, pogotovo u današnjoj situaciji.

Zašto baš ružičasta boja kućica, objasnio je u ime autora Erik Jurišević iz Slovenije:
-Više smo puta gledali slike i prolazili Varaždinom pa smo vidjeli da je boja ono što čini taj grad interesantnim. Puno je zgrada u različitim bojama, a nakon puno studija, došli smo do zaključka da bi upravo ova boja bila najprihvatljivija za taj trg. ovo smo vidjeli kao manifest boje i života.

Jurišević je objasnio i da im je želja bila napraviti trg, a ne samo kućice s proizvodima, kako bi u svemu mogli jednako uživati i korisnici, i građani.

Na svečanosti otvorenja obnovljenog trga bili su i predstavnici Grada – gradonačelnik Ivan Čehok i njegova zamjenica Sandra Malenica.

-Drago mi je da smo obnovili ovaj prekrasan trg, a s ovim izgledom imamo opet jednu novinu u gradu. Tradicija je korijen koji morate stalno iznova njegovati, ali ne stoga da bi uvijek bili isti plodovi, nego da bi to stablo koje izvire iz tradicije bilo još razgranatije – rekao je Čehok i dodao:
-Ovo je način da imamo novi pomak u prostoru u gradu. Nemam ništa protiv onih kojima se ovo ne sviđa ili onih koji misle da je moglo biti drugačije, o ukusima se ne raspravlja, ali ovo je projektno rješenje koje omogućuje da građani mogu vidjeti, doći do obrta. Nije toliko smisao u samom izgledu kućica, koliko u onome što obrtnici nude. Imamo već sad malih problema jer trg postaje pretijesan – htjeli smo ovdje postaviti i onoga koji će Varaždincima popravljati bicikline, a bilo je interesa i za neke nove obrte. Smisao je da ovo bude nastavljivo, da ovdje imamo i druge obrtnike jer tradicija i obrtništvo su u gradu Varaždinu opstali. Nadam se da će isto tako opstati i ovaj trg.

ak/sjever.hr

30.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.