Now Reading:
„Lov“ na crnoga tartufa u Turopoljskom lugu
Full Article 2 minutes read

„Lov“ na crnoga tartufa u Turopoljskom lugu

U Turopolju, dokazano je, ima tartufa. Dapače, nekoliko vrsta crnoga tartufa kojih nema nigdje u svijetu.

– Tartufi nisu luksuz, nego zdrava namirnica koja raste u nezagađenim šumama. Bogati su selenom i čiste krv – ističe Mario Kolić iz Lekenika, licencirani sakupljač gljiva, zahvaljujući kojemu je priča o crnom turopoljskom tartufu i krenula…

A nastavlja je Turistička zajednica Zagrebačke županije, koja od crnoga turopoljskog tartufa želi stvoriti novi turistički proizvod.

– Odlučili smo promovirati novu atrakciju – „lov“ na crnoga tartufa u Turopoljskom lugu. Želimo educirati lokalno stanovništvo o važnosti stvaranja dodatnih atrakcija na njihovu prostoru, a posjetiteljima Turopolja ponuditi, kao novi turistički proizvod, „lov“ na tartufe. Također, organizirat ćemo i degustacije jela s tartufima u velikogoričkim restoranima – kaže Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

U pratnji tri iskusna tartufara – Maria Kolića iz Lekenika, Nikole Tarandeka iz Buzeta i Stjepana Horvata iz Novoga Marofa, u prvi „lov“ na crnoga tartufa TZ Zagrebačke županije povela je novinare. I već prvim ulaskom u šumu psi tragači za tartufima nanjušili su „crno turopoljsko zlato“.

– Malo je literature iz koje se može naučiti kada tartuf raste i koliko brzo. Traženjem tartufa, danas sa šest pasa, bavim se 25 godina. No, o njima još uvijek malo znam! Znam samo da mi za odlazak u šumu treba dobar pas, ojačanog njuha – rekao je Nikola Tarandek.

sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr

28.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.