Now Reading:
Ž. Tušek: „U Općini Petrovsko 20 godina prije mandata aktualne Vlade ukupno nije bilo toliko investicija kao u posljednje četiri godine”
Full Article 4 minutes read

Ž. Tušek: „U Općini Petrovsko 20 godina prije mandata aktualne Vlade ukupno nije bilo toliko investicija kao u posljednje četiri godine”

Žarko Tušek, predsjednik Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije u utorak je posjetio Općinu Petrovsko.

Nakon susreta i razgovora s načelnikom Ivanom Šanjugom, krenulo se u obilazak mjesnog groblja, nogostupa u naselju Stara Ves, nerazvrstane ceste od škole u Slatini do zaseoka Juriki te klizišta Golci u Preseki Petrovskoj.

Tušek je ustvrdio da se Općinom Petrovsko upravlja na pravi način:
– Ovo je jedna od najmanjih općina na području Krapinsko-zagorske županije, ali općina koja ima velike izazove u razvoju svoje komunalne infrastrukture i koja iz godine u godinu diže standard stanovnika na razinu koja je impresivna i za mnoge puno veće sredine. Čestitam im na tome. S pozicije onoga što smo zajedno radili četiri godine unatrag, mogu uistinu reći da sam ponosan na brojku od gotovo 17 milijuna kuna projekata i direktnih investicija uz potporu Vlade Republike Hrvatske, resornih ministarstava i strukturnih fondova Europske unije, opet kroz operativne programe Vlade.

Predsjednik zagorskog HDZ-a posebno je istaknuo kapitalnu odluku aktualne Vlade kojom su povećani fiskalni kapaciteti jedinica lokalne samouprave.

– Zahvaljujući toj tzv. poreznoj reformi, poreznom poravnanju i kompenzaciji koje dobiva ova Općina, u iznosu od gotovo 5,5 milijuna kuna u protekle četiri godine, godišnji izvorni prihod općine Petrovsko povećan je gotovo za 100 posto. To im daje mogućnost da rješavaju sve ostale komunalne, infrastrukturne aktivnosti s jedne strane, a s druge strane da pripremaju projekte i projektnu dokumentaciju kako bi se mogli javiti na druge natječaje – kazao je Tušek dodavši kako je riječ o uistinu impresivnim brojkama.

– Razgovarajući s načelnikom u općinskoj upravi, 20 godina prije mandata aktualne Vlade ukupno nije bilo toliko investicija kao u samo ove četiri godine. Uvjeren sam da ćemo u vremenu koje je ispred nas svi zajedno zapeti i riješiti još neke izazove koje ovdje u općini Petrovsko imamo. Prije svega kapitalna stvar za koju moramo iznaći model, a što je bilo i na sjednici Vlade u Krapini, je izgradnja sportske dvorane pri osnovnoj školi u Općini Petrovsko – naglasio je Tušek.

Načelnik Ivan Šanjug potvrdio je Tušekove riječi, ne krijući zadovoljstvo projektima koji su na području općine realizirani u proteklom razdoblju.

– Na kraju svog trenutnog mandata i pri kraju rada sadašnje Vlade Andreja Plenkovića, možemo reći ne da smo zadovoljni, nego da smo izuzetno zadovoljni postignutim u posljednje četiri godine. Porezna reforma je iz temelja promijenila naše fiskalne mogućnosti. Do dolaska ove Vlade naš proračun je bio ispod 2 milijuna kuna, sada je i više nego udvostručen i to je nešto što je dalo mogućnost da možemo započeti i završiti čitav niz manjih, ali i većih aktivnosti. U zadnjih četiri godine smo izgradili 21 kilometar vodovodne mreže i ostaje nam još 15-ak kilometara da bi u cijelosti pokrili općinu Petrovsko javnom vodovodnom mrežom. U tih 21 km vodovodne mreže Hrvatske vode su uložile oko 8,1 milijun kuna, a 2 milijuna kuna uloženo je iz proračuna Općine Petrovsko, što ne bi bilo moguće da nema tih kompenzacijskih mjera kojima se bitno popravlja manjak poreznih prihoda – rekao je načelnik Šanjug.

U Općini Petrovsko već niz godina radi se i na sanaciji klizišta, a svakog proljeća intenzivno se radi i na uklanjanju šteta koje nastaju uslijed bujica.

– Sve naše ceste uglavnom su brežuljkaste, s više od 20 posto padova i uspona, što zahtijeva dodatna sredstva za sanaciju. Kontinuirano radimo i određene preventivne mjere, kako bi što više spriječili nastanak oštećenja na našim nerazvrstanim cestama. Samo u posljednjih godinu dana mi smo uz ovu cestu u dužini od tri kilometra, presvukli novim slojem asfalta 2,5 km naših nerazvrstanih cesta u naseljima Rovno i Štuparje, od čega je 400 tisuća kuna bilo iz Ministarstva regionalnog razvoja – rekao je načelnik i na kraju spomenuo i kapitalni projekt:

– Sportska dvorana je nešto što nam fali da bi mogli reći da smo sve planiralo napravili. To je jedini projekt koji još čekamo i nadamo se da će krenuti krajem ove godine. Nadamo se i vjerujemo da ćemo ga dogovarati s Vladom na čijem čelu će biti sadašnji premijer Andrej Plenković i da će se dvorana nakon dugo godina čekanja i izgraditi.

www.sjever.hr

26.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.