Now Reading:
BISKUP RADOŠ ODLUČIO Poznati datumi održavanja prvih pričesti i krizme u Varaždinskoj biskupiji
Full Article 3 minutes read

BISKUP RADOŠ ODLUČIO Poznati datumi održavanja prvih pričesti i krizme u Varaždinskoj biskupiji

Radoš

Mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, uputio je pismo svećenicima u vezi ovogodišnjih slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji.

U pismu stoji kako je slavlja prve svete pričesti moguće planirati i organizirati već od svetkovine Presvetog Srca Isusova, odnosno 19. lipnja.

“Naravno, ništa ne priječi da slavlje prve svete pričesti bude i kasnije, do polovice srpnja ili pak tijekom jeseni. Znam da razumijete da je nemoguće za svaku župu odrediti isto, pa vas i u tome pozivam na pastoralnu razboritost. Najbolje poznajete zajednicu koja vam je povjerena – želje, potrebe i mogućnosti svojih vjernika. O tome razgovarajte s roditeljima prvopričesnika i u razgovoru s njima donesite najbolju odluku. Možda se neće svi složiti oko predloženog termina, zato ih strpljivo saslušajte i pronađite način da se otklone sve opravdane poteškoće. Neka Vam roditelji daju pisanu suglasnost kojom daju dopuštenje da njihovo dijete sudjeluje u pripremi i u danom terminu primi sakrament prve svete pričesti”, kazao je u pismu biskup Radoš.

boze rados 3

Što se tiče mjesta slavlja prve svete pričesti, biskup sugerira neka svećenici sami procijene je li moguće, s obzirom na aktualne mjere, slavlje održati u župnoj crkvi, ili na otvorenom prostoru uz crkvu, što ovisi o broju djece i veličini liturgijskog prostora.

“Što se tiče datuma slavlja svete potvrde, u dogovoru s dekanima, odlučio sam da je ista moguće organizirati u ljetnom razdoblju, i to od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja, do 17. nedjelje kroz godinu, 26. srpnja, te u jesenskom razdoblju od blagdana Rođenja BDM, 8. rujna, pa do svetkovine Krista Kralja, 22. studenoga. Pri određivanju datuma slavlja također vas pozivam na susret s roditeljima kandidata za taj sakrament, kako biste u dogovoru s njima našli zajedničko rješenje u kojem će se razdoblju – ljetnom ili jesenskom – organizirati podjeljivanje svete potvrde u vašoj župi. Također ćete od njih zatražiti i pisanu suglasnost. Dekanima javite predložene datume (prvi termin koji preferirate, kao i drugi i treći, alternativne termine), koji će ih dostaviti Biskupskom ordinarijatu. U izboru termina vodite se načelom da je podjeljivanje svete potvrde moguće ne samo subotama i nedjeljama, već i da za to možete predložiti i blagdane, župne svetkovine ili ostala župna slavlja, te da je moguće podjeljivanje svete potvrde i radnim danom.”

Što se tiče mjesta slavlja svete potvrde, kao i prigodom slavlja svete pričesti, uskladit će se s propisanim uvjetima, bilo u unutarnjem bilo u vanjskom prostoru. Moguće je, zbog velikog broja kandidata, poštujući mjere koje su na snazi, slavlja organizirati podijelivši kandidate u dvije grupe koje će svetu potvrdu primiti u istome danu, ali u različito vrijeme, jedna grupa iza druge. Primjerice, u jutarnjem terminu prva grupa u 9, a druga grupa u 11 sati, ili u popodnevnom terminu, prva grupa u 16, a druga grupa u 18 sati.

Cijelo pismo biskupa Radoša pročitajte ovdje. 

boze rados cestica

m.furlan/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.