Now Reading:
Plenković u Svetom Iliji na gradilištu nove škole: „Ova Vlada vrlo je jasno podcrtala koliko je važno ulaganje u obrazovanje i znanost”
Full Article 5 minutes read

Plenković u Svetom Iliji na gradilištu nove škole: „Ova Vlada vrlo je jasno podcrtala koliko je važno ulaganje u obrazovanje i znanost”

Petak je bio povijesni dan za Općinu Sveti Ilija budući da je i službeno započela gradnja novog objekta osnovne škole, jednog od najvećih projekata u povijesti te Općine, a na početak radova stigao je i premijer Andrej Plenković.

Radi se o projektu vrijednosti oko 56 milijuna kuna, a s 80 posto financirat će ga država, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok će Varaždinska županija osigurati 15, a Općina Sveti Ilija 5 posto potrebnih sredstava. Rok za izgradnju je 18 mjeseci.
 
Premijer Plenković čestitao je svima koji su se trudili da se ovaj projekt realizira te istaknuo:
-Vidim po toplini kojom ravnateljica govori i o školi i o tome što će se ovdje izgraditi – učionice za razrednu i predmetnu nastavu, sportska dvorana koja će omogućiti mladima da se bave sportom, ali i kulturom – da je ovo zaista važan događaj za ovu općinu. Činjenica da je u mandatu naše Vlade povećan, kada uzmemo ukupno izvore i državnog proračuna i sredstva Europske unije, prije ovoga rebalansa i prije Covida-19, proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja praktički na 18 milijardi kuna, to znači da je ova Vlada vrlo jasno podcrtala koliko je važno ulaganje u obrazovanje, koliko je važno ulaganje u znanost. To podrazumijeva i stalno unaprjeđivanje infrastrukture. S te strane, s obzirom da je Varaždinska županija osnivač ove škole, cijenimo i doprinos i Županije, a naravno i većinsko sufinanciranje koje će pokriti sredstva državnoga proračuna.

Premijer je kazao i kako je lijepo što u ovoj školi postoji kompetitivni duh, želja za znanjem, motivacija, razmišljanje i nada o ostvarenju ovako velikog projekta.
-To je možda jedan od najboljih načina kako da naše mlade motiviramo da budu što uspješniji, da teže izvrsnosti, kolegijalnosti, suradnji, dijalogu, znanju jer je samo to put kako će biti jednog dana, kada završe svoj obrazovni ciklus, konkurentni na tržištu rada, bez obzira bio on u Hrvatskoj, Europi ili globalno. Želim još jednom zahvaliti svima, mislim da je ovo vrlo kvalitetan doprinos razvoju Općine Sveti Ilija, čestitam i projektantima, izvođačima, nadzoru, svima koji trebaju učiniti maksimalan napor da do sredine 2022. godine ovdje osvane nova osnovna škola i da bude pravi pravi dom za razvoj i izvrsnost svih mladih ovdje u Svetom Iliji – zaključio je premijer Plenković.
 

U novom će objektu i djelatnici škole i učenici imati mnogo bolje uvjete za rad. Uz to, omogućit će se i jednosmjenska nastava u školi koja je prošle godina proslavila svoj 180. rođendan.
 
Načelnik Općine Mladen Bosilj o povijesnom projektu za Općinu Sveti Ilija, najvećem ulaganju otkad postoji Općina, ali i ulaganju u obrazovanje u najvećem iznosu na području Varaždinske županije od kada postoji Republika Hrvatska, naglasio je da je bilo teško i naporno doći do konačnog početka realizacije ovog projekta. Bosilj je istaknuo činjenicu da je prva građevinska dozvola izdana pred više od 17 godina.
 
– Nakon doista dugo vremena krećemo s gradnjom škole. Povijesni je to projekt za našu općinu, a radi se o objektu ukupne bruto površine veće od 4.300 kvadratnih metara, vrijednosti 55 milijuna kuna. Sve to puno govori samo za sebe, kao i činjenica da u Općini Sveti Ilija nikad nije bilo veće investicije. Naravno, nije bilo lako realizirati takav kapitalni projekt: s otkupom zemljišta krenulo se 2003. godine, prva građevinska dozvola izdana je 2005., druga 2007. godine, a posljednja u svibnju 2019. i prema zadnjim projektima će se škola i graditi – kazao je Bosilj i dodao da će nova škola imati i značajan utjecaj na život u općini Sveti Ilija, na zadržavanje mladih obitelji.
 
– Riječ je o potpuno novom objektu i smatram da će biti na ukras i ponos svih žitelja općine Sveti Ilija – naglasio je načelnik Općine Sveti Ilija zahvalivši premijeru Andreju Plenkoviću i hrvatskoj Vladi, resornoj ministrici Blaženki Divjak, saborskom zastupniku Anđelku Stričaku i županu Radimiru Čačiću što je zajedničkim snagama pronađeno rješenje za ovakav povijesni projekt.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak zadovoljan je što je makar na samom kraju saborskog mandata ipak krenula izgradnja škole. Istaknuo je da će se realizacijom ove investicije podići i standard održavanja nastave, ali isto tako i standard života svih mještana Svetog Ilije.
 
– O izgradnji škole u Svetom Iliji priča se još od 2002. godine. Od tada do danas bilo je šest vlada RH. Međutim, jedino ova Plenkovićeva je poduzela ali ama baš sve da se škola i izgradi. Između ostalog da bi se mogla graditi išlo se i u izmjene pojedinih zakonskih odredbi. Prošle godine na 180. obljetnici jasno sam naglasio da ćemo ju u naredne dvije godine izgraditi. Sada je valjda i najvećim skepticima jasno da hoćemo. Ravnateljica škole gđa. Anđelka Rihtarić zajedno s nastavnicima s puno truda i ljubavi, a o tome govore brojna priznanja i nagrade vodi školu. Koliko vidim škola tj. učenici i nastavnici  uključeni su i u brojne aktivnosti na području općine što je dobro, jer na taj način odmalena potičemo naše najmlađe da brinu o svom mjestu. Stoga će izgradnjom škole dobiti toliko neophodni prostor i bolje uvjete rada i za nastavu, a isto tako za izvannastavne aktivnosti – rekao je Stričak.

Uz predsjednika Vlade na početku radova bili su i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, županijska vijećnica Nadica Dreven Budinski, pročelnik Miroslav Huđek te brojni uzvanici.

www.sjever.hr

22.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.