Now Reading:
Jubilarni 30. Susreti na Perkovčevom grobu: Važna je tradicija i podsjetnik na Perkovčevu ostavštinu
Full Article 2 minutes read

Jubilarni 30. Susreti na Perkovčevom grobu: Važna je tradicija i podsjetnik na Perkovčevu ostavštinu

Prošlo je punih 30 godina otkad je uspostavljena suradnja samoborskog i zaprešićkog ogranka Matice hrvatske te Osnovne škole Ivana Perkovca iz Šenkovca oko obilježavanja datuma rođenja i smrti velikog hrvatskog novinara, književnika, prosvjetitelja, tajnika Matice hrvatske, saborskog zastupnika i jednog od utemeljitelja časopisa Vienac, Ivana Perkovca, koji je pokopan na samoborskom gradskom groblju.

Ta veza je i danas čvrsta, ne samo radi tradicije, već zbog očuvanja bogate kulturne baštine koju nam je Perkovac ostavio.

Samoborski i zaprešićki matičari, u suradnji s OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca, imali su brojne planove za ovu veliku obljetnicu, pogotovo stoga jer se bliži 195. godišnjica rođenja i 150. godišnjica Perkovčeve smrti, ali u tome ih je omela epidemiološka situacija.

Stoga su ove godine, 20. svibnja, na Perkovčev grob u Samoboru cvijeće položili i svijeće upalili ravnateljica OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca Vesna Javor, u pratnji predsjednika i članova zaprešićkog ogranka MH Mirka Ivanjeka, Borisa Milihrama i Božidara Novaka, koje je u Samoboru dočekala potpredsjednica samoborskog ogranka MH Sandra Sinković, a u ime Grada Samobora goste je pozdravio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat.

Svoje će planove za dostojno obilježavanje ovih važnih obljetnica iz naše povijesti, uz daljnje promicanje lika i djela Ivana Perkovca, ostvariti već dogodine.

www.sjever.hr/samobor.hr 22.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.