Danas je Majčin dan!

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, a tako i u Hrvatskoj obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.

Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis 1865. godine organizirala je Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima.

Ove 2020. godine slavi se u nedjelju, 10. svibnja.

Osnivačica današnjeg Majčinog dana je Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti svoje majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.

Nedugo nakon SAD-a, Dan majki postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Toga dana se majke i bake darivaju cvijećem te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihova djeca i unuci.

Svim dobrim dušama svake obitelji, snažnim ženama koje čuvaju i paze svoju djecu te ih griju i tješe toplim zagrljajima, svim mamama i bakama u kojima leži snaga čovječanstva, sretan Majčin dan i neka vam ovaj uzvišeni poziv bude posut obiljem ljubavi, sreće i razumijevanja!

www.sjever.hr/krapina.hr 10.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.