40. OBLJETNICA TITOVE SMRTI “Tito je političar koji je svojom pojavom i djelom obilježio 20. stoljeće”

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika kod rodne kuće Josipa Broza Tita u Kumrovcu, obilježena je 40. obljetnicu njegove smrti.

Kao župan, u ime Krapinsko-zagorske županije položio sam cvijeće i upalio lampaš vođi antifašističkog i partizanskog pokreta, pobjedniku u 2. svjetskom ratu, čovjeku koji je matici zemlji Hrvatskoj vratio Istru, grad Rijeku, otoke. Čovjeku koji je ustavom iz 1974. godine omogućio pravnu osnovu da se Hrvatska može proglasiti samostalnom i neovisnom Hrvatskom koju su poslije branitelji krvlju izvojevali i koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države. Osobno nisam između onih koji trebaju birati treba li Tita pamtiti po dobrom ili po lošem. Samo ovih nekoliko rečenica, nekih stvari koje sam naveo, govori o tome da se radi o velikom čovjeku. Koliko su ga cijenili njegovi suvremenici, bez obzira radi li se o monarhijama, republikama ili državama, govori broj ljudi, broj državnika iz tada svjetskih zemalja koji su došli na njegov posljednji oproštaj – rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske dodao je kako je Tito političar koji je svojom pojavom i djelom obilježio 20. stoljeće.

– Josip Broz Tito, čovjek, revolucionar, vojskovođa koji je pokrenuo općenarodni oružani ustanak, vodio narod do pobjede 1945. godine. Josip Broz Tito kao državnik, predsjednik jugoslavenske federacije koji je nakon rata od nerazvijene poljoprivredne zemlje uspio stvoriti srednje razvijenu industrijsku zemlju, europsku zemlju, čovjek koji je za vrijeme svoje vladavine demokratizirao ovu zemlju na način da je uveo samoupravni socijalizam, novi put, novi socijalizam kojeg nije bilo nigdje u svijetu. Čovjek koji je uveo delegatski sistem, komunalni sistem, čovjek koji je donio ustavne amandmane 1974. godine i dao republikama status država. Na međunarodnom planu zalagao se za aktivnu miroljubivu koegzistenciju iz čega je proizašao i Pokret nesvrstanih koji je stao između dva bloka u vrijeme dubokih podjela i sukoba između istoka i zapada koji je doprinio tome da se dogodilo popuštanje, da su tenzije smirene i da je sačuvan mir u svijetu – kazao je Habulin.

Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec, rekao je kako je ovaj datum važno obilježavati jer je Tito bio predsjednik koji je obilježio svjetsku povijest.

– Svijet to priznaje i poštuje, a kod nas je uvijek bilo i bit će problema oko lijevih i desnih i prihvaćanja svega toga. Mi ovdje u Kumrovcu želimo to iskoristiti kao brend i prodati to svakom turistu i da na tome izgradimo gospodarstvo i turizam – rekao je načelnik Šplajt naglasivši kako Tita ne moramo voljeti, ali ga moramo poštivati.

m.furlan/sjever.hr 04.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.