Now Reading:
Osam novooboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji – jedan pacijent na respiratoru prevezen u Zagreb
Full Article 3 minutes read

Osam novooboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji – jedan pacijent na respiratoru prevezen u Zagreb

Načelni Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek na današnjoj je konferenciji za medije rekao kako je evidentirano 8 novozaraženih osoba na području županije, 4 iz područja Oroslavja, 2 iz Pregrade, 1 iz Krapine i 1 iz Đurmanca.

Svi novooboljeli povezani su sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, a riječ je o medicinskom osoblju i članovima obitelji.

– Ukupno imamo 109 osoba. A veseli nas da s današnji danom ukupno imamo i 4 ozdravljene osobe. Možemo reći da trenutno imamo 105 zaraženih osoba. Do sada smo uzeli briseve od 677 osoba – rekao je načelnik Stožera.

Tihomir Vančina, ravnatelj OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana dodao je da su ozdravile 3 osobe iz područja grada Pregrade.

– Trenutačno imamo na odjelu 10 pacijenata. Jučer je pacijent koji je tri tjedna kod nas stavljen je na respirator i prevezene je u Kliniku „Fran Mihaljević“. Svi ostali pacijenti su dobro, s blagim simptomima. Ovih mjesec dana nas uči da je bolest nepredvidljiva i da moramo biti na oprezu. Troje pacijenata čeka nalaze. Jedan naš liječnik je pozitivan, jedna liječnica, koja ima simptome – blagu temperaturu i kašlje, je negativna. Ali ju tretiramo kao pozitivnu. Test nije garancija. Pozitivna je i medicinska sestra koja je radila s njima u smjeni na odjelu pozitivnih. Nema simptome i osjeća se dobro. Ostali u izolaciji, 19 liječnika i sestara, su dobro. Za tjedan dana ih testiramo i nadamo se njihovom povratku na posao – rekao je Vančina.
Epidemiolog Ivan Lipovac dodao je kako je očekivan porast broja novoovoljelih vezanih uz Specijalnu bolnicu jer još nije prošao inkubacijski period.

Župan Željko Kolar zahvalio se svim stanovnicima Krapinsko-zagorske županije koji su ove uskršnje blagdane proveli poštujući u ogromnoj mjeri preporuke Stožera civilne zaštite RH, županijskog Stožera te pozive struke da ostanu doma.

– Samo odgovorno ponašanje nas može skinuti s ovog neslavnog mjesta koje imamo, a to je najveći broj zaraženih prema broju stanovnika – rekao je župan Kolar.

– Prema 109 oboljelih na 676 testiranih, nama taj postotak pada i sad smo negdje na 16%, kao što smo i predvidjeli prošli tjedan, da ćemo za tjedan, dva doći do prosjeka testiranih-oboljelih na prosjek RH, no nas više interesa da nam se ne povećava ukupni broj zaraženih s jedne strane, a da imamo čim više ozdravljenih od koronavirusa s druge strane – rekao je krapinsko-zagorski župan.

Osvrnuo se i na situaciju s propusnicama.

– Došlo je do nerazumijevanja vezano uz propusnice odnosno sporazume koje su radile jedinice lokalne samouprave. Ali to se nije dogodilo samo na području Krapinsko-zagorske županije, nego na području čitave RH. Malo je čudno da smo svi krivo shvatiti odluku. Vjerujem da će se i ta nejasnoća do kraja definirati i da će JLS morati razmisliti idu li ponovno u sporazume – rekao je Kolar.

m.furlan/sjever.hr 14.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.