Now Reading:
U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novozaraženih od koronavirusa
Full Article 4 minutes read

U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novozaraženih od koronavirusa

U Koprivničko-križevačkoj županiji danas, u petak, 10. travnja 2020. godine, nema novozaraženih osoba koronavirusom te na ovaj virus i dalje pozitivna 21 osoba, istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić na konferenciji za medije te dodao kako je epidemiološka služba u Domu za starije i nemoćne osobe te koprivničkoj Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek” napravila kompletnu epidemiološku sliku.

U koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe poštivane su i poštuju se sve propisane mjere, rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.

– Osoba se nalazila u jednokrevetnom apartmanu i nije imala kontakta s drugim osobama, a kad je razvila simptome bila je pregledana od liječnice Doma. Uzimala je antibiotsku terapiju, ali nastavilo se otežano disanje pa je odvedena u bolnicu. Nije bilo rizičnog kontakta, osim jedne medicinske sestre koju smo stavili u izolaciju. Okrenuli smo se traženju kliconoša u pogledu zaposlenika ustanove. Uzeli smo briseve 17 zaposlenika koji su bili u kontaktu s njom, ne nezašitćenom kontaktu, već bilo kakvom, da su joj donosili hranu ili piće. Vratili smo se kroz tjedan, dva, ti. Danas se uzimaju uzorci, nalaze očekujemo danas ili sutra. Htjela bih naglasiti da svi Domovi upravo zbog svojih korisnika svakodnevno komuniciraju s liječnicima opće prakse i s našom Općom bolnicom,  rekla je Draženka Vadla. Potvrdila je kako je u Koprivničko-križevačkoj županiji kao i u RH nastupila lokalna transmisija koronavirusa.

-Došlo je do te faze da sada više ne znamo tko je od nas zaražen ili je nosilac virusa. Upravo zbog toga, moramo se pridržavati svih pravila koje je Stožer civilne zaštite izrekao- poručila je Vadla, koja navela da će se od sada sve češće pojavljivati osobe za koje nećemo znati gdje su zaraženi.

Iz koprivničkog Doma u samoizolaciju je trenutno stavljena samo jedna medicinska sestra koja je zaraženoj štićenici pomagala u posljednjim danima kad je primala terapiju i odlazila u koprivničku bolnicu, a zbog navedene situacije, 14 zaposlenika Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek” stavljeno je u samoizolaciju: tri liječnika i 11 medicinskih sestara.

U koprivničkoj Općoj bolnici hospitalizirana su četiri pacijenta pozitivna na COVID-19; dva pacijenta imaju slabije simptome, dok su dva ozbiljnija, ali su stabilno i primaju terapiju kisikom, rekao je ravnatelj dr. Mato Devčić te je dodao kako zdravstveni sustav, unatoč lokalnoj transmisiji, nije pogođen.

Policijski su službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke u posljednja 24 sata zatekli sedam osoba bez valjanih propusnica, rekao je načelnik PU Vjekoslav Štimac te istaknuo kako je od toga još važnije da su tri osobe zatečene koje su kršile samoizolaciju pa je tako broj osoba koje su kršile izrečene mjere sada 42, od čega pet osoba po dva puta, dok je jedna osoba s izrečenim mjerama samoizolacije jučer ušetala u jedna općinski Stožer civilne zaštite tražeći propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta. Štimac je dodao kako je u posljednja 24 sata iz inozemstva u Koprivničko-križevačku županiju ušlo 200-tinjak građana koji su svi dobili mjere samoizolacije, što će tijekom naredna dva dana policijski službenici posebno kontrolirati te pratiti njihove aktivnosti s naglaskom na trgovačke centre i prometnice.

Na kraju današnje konferencije za medije obratio se i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je svim stanovnicima poručio da budu odgovorni prema sebi i drugima, poštujući propisane mjere, a kako je ovog ponedjeljka, 13. travnja Dan Koprivničko-križevačke županije koji će ove godine proći bez slavlja, Koren je sugrađanima poželio sretan Dan županije uz poruku da županija bude zdrava. Ujedno je u prigodi Uskrsa čestitao svima blagdan Uskrsa, uz poruku da svi ostanu kod kuće i Uskrs proslave sa svojim obiteljima. 

www.sjever.hr 10.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.