Now Reading:
U ZAGORJU TRI NOVOZARAŽENA, IZLIJEČENA PRVA OSOBA Kolar poručio: „Sada trebamo biti još odgovorniji jer smo dobili veću mogućnost kretanja”
Full Article 6 minutes read

U ZAGORJU TRI NOVOZARAŽENA, IZLIJEČENA PRVA OSOBA Kolar poručio: „Sada trebamo biti još odgovorniji jer smo dobili veću mogućnost kretanja”

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestio da su od jučer na području županije evidentirane tri novooboljele osobe zaražene koronavirusom:
-Dvije su iz Krapine i jedna iz Desinića, imamo i 11 osoba koje čekaju rezultate, a dosad je ukupno testirano 490 osoba.

Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana dodao je da je evidentirana i prva izliječena osoba:
-Pacijent ’39. godište, dakle ima 81 godinu, danas je i službeno izliječen. Dvaput je testirana i oba nalaza su negativna pa imamo prvog pacijenta u Krapinsko-zagorskoj županiji koji je izliječen.

Na području županije trenutno je 657 osoba u samoizolaciji, među kojima je 78 kontakata triju novozaraženih osoba, kazao je epidemiolog Ivan Lipovac iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo te dodao:
-Žarište nam je Specijalna bolnica za rehabilitaciju Stubičke Toplice, gdje smo našli dvoje djelatnika koji su pozitivni, a zbog međusobnog kontakata svih njih, de facto su skoro svi sad u samoizolaciji i imamo do sada pet pozitivnih pacijenata iz Stubičkih Toplica. Oni su sad u samoizolaciji i pacijenti koji su gore ostali i bili su u kontaktu i nepokretni su isto su u Stubičkim Toplicama i dalje. Danas će se testirati veći broj pokretnih pacijenata.

O situaciji u bolnici u Stubičkim Toplicama govorio je ravnatelj Davor Gredičak, istaknuvši da je nakon prvozaražene medicinske sestre 2. travnja, provedeno testiranje na još 12 djelatnika bolnice i utvrđeno je da je pozitivna još jedna medicinska sestra.
-Tada je dio sestara stavljen u izolaciju. Poslije toga smo imali febrilno stanje pacijenta kojeg smo uputili na testiranje i koji je pozitivan. Nakon toga se 12 pacijenata podvrgnulo testiranju, gdje se pronašlo još troje pozitivnih pacijenata koji su s područja Zagreba i Zaprešića koji su tamo prevezeni u nadležne bolnice. Mi još nismo testirali 11 pacijenata, to će se obaviti danas i imat ćemo kompletnu sliku svega – rekao je Gredičak i dodao:
-U samoizolaciji imamo četiri liječnika, od 13 koliko ih bolnica ima. Ukoliko će biti negativan, jedan liječnik sutra dolazi iz samoizolacije, drugi u ponedjeljak. Na današnji dan brojno stanje je 22 pacijenta, s time da smo nekima tražili produženje, tako da će ostati do utorka ili srijede i od tada nećemo više imati pacijenata u bolnici. Mi više ne primamo stacionarne pacijente od 23. ožujka, a ambulantni pacijenti se od 16. ožujka više ne tretiraju.

Župan Željko Kolar istaknuo je da će s ministrom zdravstva Vilijem Berošem razgovarati o tome što će se dalje događati sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.
-Nikako nismo htjeli da nam koronavirus uđe u zdravstvenu instituciju koja nije bila zadužena za liječenje takvih pacijenata. Uprava bolnice je sa Zavodom za javno zdravstvo, s epidemiološkom službom, napravila apsolutno sve što je bilo potrebno da se posljedice svedu na najmanju moguću mjeru. O tome što će se dalje događati sa Specijalnom bolnicom, kad ćemo krenuti s punim radom, primanjem pacijenata na rehabilitaciju, o tome želim razgovarati s ministrom Berošem s kojim sam se danas ujutro čuo. Razgovarat ćemo nakon sjednice Vlade. Očekujem njegov posjet Krapinsko-zagorskoj županiji najkasnije nakon Uskrsa, u utorak. Želimo zajedno proanalizirati stanje u županiji i poteze koje bi trebalo povući za sljedeće razdoblje – rekao je župan Kolar i zaključio:
-Prema svim procjenama, ako se itko uopće usudi raditi procjene što se tiče koronavirusa, negdje smo na pola puta.

O stanju u zabočkoj bolnici govorio je ravnatelj Vančina koji je kazao da su na pedijatriji dvije izolacijske jedinice za najmanje pacijente.
-Kroz te izolacijske jedinice prošlo je devet pacijenata koji su, na sreću, bili negativni. i pedijatrija snosi dio tereta ove epidemije. Trenutačno imamo 13 pacijenata. I svi su stabilno. Svaki dan se to povećava. Jučer je pritisak na trijažni odjel hitne medicine bio velik. Tamo se nalazi 11 pacijenata. S obzirom da su nalazi u dolasku, polako ćemo raščistiti i taj dio – rekao je Vančina, objasnivši i na koji način rade djelatnici bolnice u ovim nesvakidašnjim, teškim uvjetima:
-Na COVID odjelu liječnici se izmjenjuju u dvotjednim smjenama, 14 dana rade, 14 dana su doma. Nakon odrađenih 14 dana, jedan naš liječnik je dobio temperaturu i testiran je i pozitivan je. Osjeća se dobro. Imao je jedan dan temperaturu, jutros temperature nema. Iz toga razloga je i dio liječnika koji su radili i bili u kontaktu s njim poslano u samoizolaciju. Trenutno se u samoizolaciji nalazi osam liječnika i osam medicinskih sestara.

Ferek-Jambrek podsjetio je da je od jučer do danas objavljen niz odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite za tržnice, e-Propusnice i drugo te istaknuo da građani sve te nove odluke mogu pročitati na internetskim stranicama Krapinsko-zagorske županije:

-Odluke su dosta išle na liberalizam i sva pitanja koja su postavljana proteklih dana i našem stožeru su sada objašnjena. Pozivam da se svi pridržavaju mjera, da se ne druži više od dvoje ljudi. Ako ovih tri-četiri dana nećemo to poštovati, mislim da nam je uzalud sve što smo dva mjeseca radili i što nismo spavali.

I župan Kolar pozvao je građane na odgovorno ponašanje:
-Bez obzira na apele i pozive da se ne dolazi na uskršnje blagdane, ipak se najavljuje veliki broj naših sugrađanki i sugrađana koji dolaze iz stranih zemalja svojim obiteljima. Pozivam sve njih i njihove obitelji da se strogo pridržavaju uvjeta koje je dao nacionalni stožer jer ova liberalizacija, da omogućimo prodavanje poljoprivrednih proizvoda na našim tržnicama, jednostavniji prelazak iz jedne općine u drugu, s obzirom da neke nemaju apoteka, benzinskih pumpi i da mnogi imaju poljoprivredno zemljište u susjednoj općini, ne znači da to treba zlorabiti i da se i dalje ne treba držati uputa. Štoviše, sad trebamo biti još odgovorniji osobno jer smo dobili veću mogućnost kretanja.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr

09.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.