Now Reading:
U 20 dana oko 20.000 osoba ostalo bez posla – Kakva je situacija na sjeveru Hrvatske?
Full Article 4 minutes read

U 20 dana oko 20.000 osoba ostalo bez posla – Kakva je situacija na sjeveru Hrvatske?

Redovna mjesečna statistička obrada podataka nezaposlenih za mjesec ožujak bit će objavljena za dva dana, no uslijed izvanredne situacije uzrokovane posljedicama epidemije koronavirosom, od 16. ožujka Hrvatski zavod za zapošljavanje dnevno prati ulaske i izlaske iz evidencije nezaposlenih, posebno ulaske iz radnog odnosa, piše župan.hr.

A one pokazuju da je u 20 dana oko 20.000 osoba prijavljeno u evidenciju nezaposlenih, te da je zaprimljeno 95.211 zahtjeva za sačuvanje radnih mjesta. U HZZ kažu, da je u evidenciji nezaposlenih najviše novoprijavljenih iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrane i pića (6.197 osoba), trgovina (2.923), prerađivačka industrija (2.642) te ostale uslužne djelatnosti (1.467)

Vezano uz potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (COVID-19) sa 07.04.2020. ukupno je zaprimljeno 95.211 zahtjeva poslodavaca za preko 559.000 radnika. S obzirom da se zahtjevi primaju na razne načine, ta će evidencija po županijama biti poznata krajem travnja.

Ipak, neke županije već su iznijele podatke.

‘Na dan 29.02. imali smo 2146 nezaposlenih osoba, 18.03. bilo ih je 2082, 26.03. – 2155, a s jučerašnjim danom 02.04. 2020. je njih 2250. Dakle, tijekom ožujka je 100 osoba više na Zavodu za zapošljavanje. Međutim, kako je i dalje i zapošljavanje u tijeku bilježimo podatak od oko 250 ljudi koji su na Zavodu za zapošljavanje zbog epidemije koronavirusa. Također, oko 1200 poslodavaca je u Međimurju podnijelo zahtjev za Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenih korona virusom. To pokazuje da se poslodavci ipak u značajnoj mjeri odlučuju za tu vrstu mjere, a ne za otpuštanje radnika. Nakon prezentacije mjera Vlade RH i usvajanja u Hrvatskom saboru, mi ćemo izaći idući tjedan sa vrlo konkretnim i jasnim mjerama koje se odnose na Međimursku županiju.’ – izjavio je neki dan međimurski župan Matija Posavec.

Na području Krapinsko-zagorske županije nema većih otpuštanja. Krajem veljače imali smo 2243 osobe na burzi, a sada ih ima 2504. To govori o tome da je naše gospodarstvo žilavo. Posebno zahvaljujem radnicima, poduzetnicima i obrtnicima, koji rade u vrijeme krize. Zbog toga će se priljev sredstava od poreza na dohodak barem djelomično ostvarivati, a o njemu najviše ovisi koliko i na koji način ćemo se moći uključiti pomoći gospodarstvu preko određenih mjera. Što se isplate plaće od 3250 kuna tiče, za sada su se 1182 firme ili obrta prijavila za 5101 radnika’ rekao je početkom tjedna župan KZŽ Željko Kolar i dodao da Županija priprema mjere za mikro poduzetnike do 9 zaposlenih i to za obrtna sredstva.

‘S mjerama ćemo van izaći krajem travnja ili početkom svibnja, dok proanaliziramo mjere Vlade kako bi taj novac koji ćemo plasirati bio iskorišten na najbolji mogući način. Ovo nije utrka na 100 m, to je utrka na 10.000 m s preponama koja bi se mogla pretvoriti u maraton. Naše mjere moraju biti precizno plasirane kako bi postigli što veći učinak. Kriza će imati reperkusije na zagorsko gospodarstvo, nadam se što manje’, rekao je župan Kolar.

Krajem prošloga tjedna prve mjere štednje i pomoći zdravstvu i gospodarstvu predstavio je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

‘Zahvaljujemo se inicijativi županijskog SDP-a za osnivanjem fonda za gospodarstvo, koji je već osnovan.U spomenuti fond, iz kojeg će se sredstva uplaćivati našim gospodarstvenicama, bit će uplaćene uskrsnice i regresi svih djelatnika Zagrebačke županije. Ono na čemu trenutno radimo je mjera za dodjelu bespovratnih potpora u cilju očuvanja radnih mjesta, likvidnosti te olakšavanja pokretanja obustavljene poslovne aktivnosti kod poduzetnika kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom obustavljena gospodarska aktivnost. Mjera bi bila namjenjena mikropoduzetnicima do 10 zaposlenih, a potpore bi se dodjeljivale za podmirivanje troškova, od nabave opreme, sirovina, podmirenja kreditnih obveza, najam prostora, komunalnih troškova itd. Također, zalažemo se i za moratorij na otplatu kredita poduzetnika u kojima Zagrebačka županija sudjeluje subvencionirajući kamatu na te kredite.’

sjever.hr/župan.hr 09.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.